Kad spominjemo putovanja u daleke, možemo reći i egzotične zemlje koje su udaljene svega par sati leta iz Hrvatske, nemamo baš veliki izbor država u koje možemo putovati. Jedna od takvih, udaljena svega pet sati leta iz Zagreba je i Maroko, država smještena uz sami Atlantski ocean na sjeveru afričkog kontinenta.

Maroko je arapska država koja svoj današnji izgled i kulturu može zahvaliti brojnim narodima koji su prošli ovim područjem kroz povijest. Možemo s lakoćom reći kako je Francuska ostavila najveći trag, što ćete shvatiti već po samom dolasku u državu, jer upravo je francuski, uz arapski, službeni jezik ove države.



Postoji stotine razloga zašto posjetiti Maroko, a jedan od najvažnijih je svakako Marakeš. Grad koji je poznati i pod nazivom 'crveni grad' (zbog crvene boje zemlje od koje je izgrađeni), smješteni je podno planine Atlas, koja vas jednom kad je pređete, dovodi do početka najveće pustinje na svijetu - Sahare. Jemma el-Fnaa (glavni gradski trg), gastronomija i restorani, ljudi, magarci i ovce, boje i mirisi, parkovi i palače samo su neki od razloga zašto posjetiti Marakeš.

Marakeš je raj za sve ljubitelje arhitekture i povijesti umjetnosti. Zgrade su ovdje stare i preko više stotina godina, ukrašene predivnim islamskim ornamentima urezbarenima u zidove brojnih kuća i palača. Među ostalim, ovaj grad je melem za oči brojnim arhitektima i dizajnerima interijera.



Upravo takvim osobama, ali i osobama koje vole mir, upoznavanje lokalnog stanovništva i upoznavanje prisnijeg kontakta s lokalnim ljudima, najbolji savjet koji itko može dati je taj, da ako putuje u Marakeš, da umjesto smještaja u hotelu, smještaj potraži u jednom od brojnih riada.

Riad je zapravo tradicionalna marokanska kuća koju karakterizira nekoliko stvari, a najprepoznatljivija od svih je svakako ta da ni jedan riad nema prozore prema van, već su svi prozori okrenuti prema unutarnjem atriju, malom privatnom dvorištu smještenom u sredini kuće. Riadi su postali popularni tek nedavno, a danas ih ima sve više, zahvaljujući upravo brojnim strancima (većinom arhitektima) koji su prepoznali potencijal ovih nekadašnjih obiteljskih kuća i od njih napravili prave male oaze mira unutar užurbane vreve medine - starog grada Marakeša.



No, koja je zapravo razlika između riada i hotela?

Prvo što ćete uočiti je to da svaki od riada ima svega 5 do 15 soba. Atmosfera je u ovim objektima puno ležernija i posjetitelj riada je u punom smislu riječi - gost. U hotelu sa sto ili više soba, vi ćete biti samo brojka, jedan od. No, u riadu, vi ste gost, imenom i prezimenom. Obično u riadu radi dvije do tri osobe, a upravo su one zaslužne da vaš boravak u njemu bude što kvalitetniji. Kuhar priprema obroke samo za vas, prema vašim željama, a doručak se gotovo uvijek poslužuje na krovu riada. Da. Svaki riad ima terasu na krovu kuće, a nije rijetkost da se s te terase pruža panoramski pogled na grad. Fenomenalno iskustvo.

Koji su najbolji riadi Marakeša?

Postoje zaista različiti riadi, a najbolji savjet pri odabiru riada je taj da odaberete onaj prema vlastitim željama. Primjerice, u samom centru grada svega 3 minute od Jemma el-Fnna trga se nalazi Riad Lhena koji ima svega 6 soba, no to su sobe visoke kategorije s predivnim prostranim kupaonicama. Koliko se ovdje pazi na detalje ide i u prilog činjenica da se zidovi u kupaonicama mažu medom svakih šest mjeseci kako bi zadržali svoj sjaj.

Nedaleko riada Lhena, nalazi se i Riad Magi. Riad Magi karakterizira interijer u potpunosti inspiriran marokanskim stilom. To je pravi tradicionalni riad s zaista puno šarma i karaktera. U interijeru prevladavaju detalji tirkiznih boja, koja je jedna od boja Islama, a ono što će vas možda najviše u ovom riadu oduševiti je terasa unutar atrija koja ima 'ono nešto'.



Ako želite biti smješteni u riadu, a opet želite imati svu komotnost vlastitog doma, tada je ovdje dobar odabir Riad Alegria. On je, za razliku od prije spomenutih, obogaćen modernim tehnologijama kao što su televizori, a kroz cijeli interijer provlače se moderne linije praćene žarkom crvenom bojom.

I za kraj, poželite se smještaja dostojnog svakog kralja, naš savjet je da posjetite riad Dar Les Cigognes koji je smješten uz samo Kraljevsku palaču. U ovom riadu dočekati će vas rijetko viđena atmosfera za koju je zaslužni spoj marokanske arhitekture s francuskim šarmom.

Dar Les Cigognes ima 11 soba i 20 članova osoblja koji se brinu za goste, tako da vrlo lako možete zaključiti koji nivo usluge vas ovdje očekuje. Prostrani kreveti, biblioteke u spavaćim sobama, privatni dnevni boravci, fontane ispred prozora i hrana dostojna najviših svjetskih nagrada. Ovdje fotografije govore same za sebe...

Još savjeta za putovanja naših Vikend manijaka potražite ovdje.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju