Dublin je najzanimljivije pogledati kroz neki od tematskih obilazaka:

• Povijesni razgled, Kilmainhamski zatvor i Glavni poštanski ured
Literarna baština, estradno prikazana u dublinskom muzeju pisaca, kao spoj života i djela slavnih pisaca poput Joyca, Sheridana, Wildea, i drugih slavnih ličnosti te teatar Abbey, gdje su po prvi puta odigrana mnoga njihova djela
• Arhitektonsko nasljeđe zgrada i trgova iz 18. st.
• Ured za rodoslovlje, važan izvor za etničko turističko tržište u potrazi za svojim irskim korijenima
• Muzej Guinness, zasnovan na najpoznatijem dublinskom proizvodu

Rijeka Liffey dijeli grad na sjeverni i južni dio, u kojem se nalazi Trinity, najstarije i najpoznatije irsko sveučilište, kao i Temple Bar, uzbudljivi ljevičarski kraj nastao još ranih 1990-ih. To je sada jedno od najpopularnijih turističkih odredišta, s neograničenom ponudom za ispunjenje slobodnog vremena i zabavu. Dakle, pubovima svih fela. Sjeverni dio uključuje ulicu O'Connell, park Phoenix i čitav niz kulturnih atrakcija, ali je i dosta mirniji navečer.



Glavni grad je dobra baza za turistička kružna putovanja koja uključuju neke od najatraktivnijih krajolika istočne Irske – poput granitne planine Wicklow sa svojim strminama. Obližnja obalna nizina je plodna, s relativno suhom i sunčanom klimom. Dolina Avoca je poznata po ljepoti svojeg krajobraza, a samo selo Avoca privlači mnoge posjetitelje zbog toga što se tamo snimaju poznate TV serije.
Glavnina turističkih centara uključuje prazničko izletište Bray i Tramore, Waterford, poznat po ponudi proizvoda od stakla, kao i Wexford, koji je domaćin internacionalnog opernog festivala. New Ross je jedan od mnogih manjih gradova koji su se kapitalizirali na temelju etničke povezanosti sa SAD-om - u ovom slučaju s obitelji Kennedy. Kilkenny ima dugo srednjovjekovno nasljeđe, koje je također podržano mnogim internacionalnim festivalima. New Grange se nalazi na sjevernom dijelu Dublina i jedno je od najvažnijih europskih prahistorijskih lokaliteta.



Za kraj samo da spomenemo i pivnicu Porterhouse u kojoj ne želite probati pivo od Kamenice, ali ga na kraju ipak probate. A ono od čokolade je stoput bolje. Irska je prekrasna, a Dublin divan - ne propustite ih pogledati!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju