Sastojci za varivo:
- 3-4 kobasice (po želji)
- 300 grama zelene leće
- 300 grama špinata (može i smrznutog)
- 1 veliki luk
- 4 češnja češnjaka
- 3 stapke celera
- 4 do 5 mrkvi srednje veličine
- 100 ml crvenog vina
- 800 ml pilećeg ili junećeg temeljca
- 1-2 lovorovog lista
- 1 žlica osušenog mažurana
- 3 žlice kečapa
- malo biljnog ulja
- malo vinskog octa
- sol i papar
- svježi peršin
Priprema:
- Napunite kuhalo za vodu i pustite da se voda ugrije.
- Na malo zagrijanog biljnog ulja nježno popržite kobasice narezane na kriške. Kad porumene, izvadite ih iz lonca i stavite sa strane.
- Isperite leću u hladnoj vodi dva ili tri puta, odstranite sve eventualne nečistoće iz zrnja i stavite ga kuhati u lonac s 600 ml vruće vode (iz kuhala). Kuhajte leću na umjerenoj temperaturi uz povremeno miješanje.
- Narežite luk na sitne kockice, očistite i nasjeckajte češnjak, pa ih popržite na masnoći na kojoj ste pirjali kobasice. Kad luk postane proziran, u tavu dodajte crveno vino i kuhajte minutu ili dvije.
- Ako vam temeljac nije topao, ugrijte na nakratko u mikrovalnoj pećnici, pa dodajte luku i vinu. Sve zajedno izlijte u lonac s lećom.
- Varivu dodajte komadiće celera i mrkve, začinite s mažuranom i pustite da se svi sastojci sažmu.
- Dodajte popržene komadiće kobasica, sol i papar po želji.
- Kuhajte varivo još otprilike desetak minuta, uz povremeno miješanje, dok se leća ne skuha, a povrće ne omekša.
- Dodajte špinat i kečap. Provjerite okus i doradite ga prema željama. Dodajte nasjeckani peršin.
- Varivo poslužite toplo uz kriške kruha od cjelovitih žitarica i nešto maslaca. Dobar tek!
3 sastojka s placa koja uvijek morate imati kad kuhate juhu, varivo ili umak +0