Sastojci za varivo:

  • 3-4 kobasice (po želji)
  • 300 grama zelene leće
  • 300 grama špinata (može i smrznutog)
  • 1 veliki luk
  • 4 češnja češnjaka
  • 3 stapke celera
  • 4 do 5 mrkvi srednje veličine
  • 100 ml crvenog vina
  • 800 ml pilećeg ili junećeg temeljca
  • 1-2 lovorovog lista
  • 1 žlica osušenog mažurana
  • 3 žlice kečapa
  • malo biljnog ulja
  • malo vinskog octa
  • sol i papar
  • svježi peršin

Priprema:

  1. Napunite kuhalo za vodu i pustite da se voda ugrije.
  2. Na malo zagrijanog biljnog ulja nježno popržite kobasice narezane na kriške. Kad porumene, izvadite ih iz lonca i stavite sa strane.
  3. Isperite leću u hladnoj vodi dva ili tri puta, odstranite sve eventualne nečistoće iz zrnja i stavite ga kuhati u lonac s 600 ml vruće vode (iz kuhala). Kuhajte leću na umjerenoj temperaturi uz povremeno miješanje.
  4. Narežite luk na sitne kockice, očistite i nasjeckajte češnjak, pa ih popržite na masnoći na kojoj ste pirjali kobasice. Kad luk postane proziran, u tavu dodajte crveno vino i kuhajte minutu ili dvije.
  5. Ako vam temeljac nije topao, ugrijte na nakratko u mikrovalnoj pećnici, pa dodajte luku i vinu. Sve zajedno izlijte u lonac s lećom.
  6. Varivu dodajte komadiće celera i mrkve, začinite s mažuranom i pustite da se svi sastojci sažmu.
  7. Dodajte popržene komadiće kobasica, sol i papar po želji.
  8. Kuhajte varivo još otprilike desetak minuta, uz povremeno miješanje, dok se leća ne skuha, a povrće ne omekša.
  9. Dodajte špinat i kečap. Provjerite okus i doradite ga prema željama. Dodajte nasjeckani peršin.
  10. Varivo poslužite toplo uz kriške kruha od cjelovitih žitarica i nešto maslaca. Dobar tek!

3 sastojka s placa koja uvijek morate imati kad kuhate juhu, varivo ili umak Stapke celera, luk i mrkva tri su osnovna sastojka mirepoixa Mirepoix je sastavni dio francuskog specijaliteta coq au vin Bolognese +0 Celer, mrkva i luk sastavni su dio brojnih juha

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju