Gljive su odlična zamjena za meso – bez obzira jeste li vegetarijanac ili jednostavno želite predahnuti od konzumacije hrane životinjskog porijekla.

Pohane, u umaku, na salatu, pečene, pa čak i sirove - uvijek su sjajne, a uz ovaj recept - mesna amnezija je zajamčena..

Sastojci:

  • 400 grama krušnih mrvica
  • 100 grama brašna
  • 150 ml mlijeka
  • 10-ak većih šampinjona
  • 1 žlica limunova soka
  • ulje za prženje
  • sol i papar po želji
  • 6 žlica nasjeckanog peršina

Priprema:

  1. U blenderu pomiješajte svježi peršin i krušne mrvice dok ne dobijete fino smljevenu smjesu, dodajte sol i papar po želji. Peršin obavezno operite i dobro posušite prije miješanja s kruhom.
  2. U mlijeko ulijte limunov sok i pustite da odstoji desetak minuta.
  3. Gljive očistite i narežite na kriške debele oko jednog centimetra.
  4. Na kuhinjsku površinu rasprostrite 'stanicu' za pohanje: u tri zdjelice odvojeno postavite brašno, mlijeko s limunom i krušne mrvice.
  5. Svaku krišku šampinjona dobro umočite u brašno, mlijeko i na kraju mrvice s peršinom, pa stavite peći na zagrijanu tavicu oko tri minute, dok ne dobijete hrskavu zlatno-smeđu koricu.
  6. Pržene šampinjone poslužite uz umak na bazi majoneze u koju možete dodati žlicu senfa, komadiće kiselih krastavaca, kapare, crvenu papriku i malo limunova soka. Dobar tek!

Njihovo savršenstvo - pohane sunčanice: Kad vam ljeto da kišu, vi berite gljive Sunčanice - 1 Sunčanice - 2 Sunčanice - 3 +1 Sunčanice - 4
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju