Sastojci za biftek Wellington:
1 biftek od oko 400 grama
250 grama divljih gljiva po izboru
1 grančica timijana
2 žličice senfa
250 grama lisnatog tijesta
4-6 kriške pršuta
1 žumanjak
malo maslinovog ulja
krupna morska sol i svježe mljeven papar

Priprema:
1. Očistite biftek od masnoća, zamotajte ga u trostruki sloj prozirne folije i stavite večer prije pripreme u hladnjak kako bi meso zadržalo svoj oblik.

2. Biftek odmotajte, kratko zapecite na malo maslinovog ulja sa svih strana u vrućoj tavici dok se sve strane ne karameliziraju. Za to će vam biti potrebno oko jednu minutu vremena. Posolite biftek i popaprite ga.

3. Vrući biftek premažite senfom i pustite da se ohladi.

4. U blenderu smiksajte divlje gljive, koje ste prethodno očistili. Ispržite mješavinu na tavici s listićima timijana, nešto soli i papra dok sva tekućina ne ispari iz njih, te dok ne dobijete gustu pastu (otprilike 10 minuta). Maknite pastu s vatre i pustite da se ohladi.

5. Razvucite lisnato tijesto u oblik pravokutnika na prozirnoj foliji. Stavite ga da se hladi u hladnjak.

6. Na prozirnu foliju položite kriške pršuta tako da tvore pravokutnik. Preko pršuta stavite pastu od gljiva i biftek. Uz pomoć folije zarolajte biftek tako da je sa svih strana prekriven gljivama i pršutom. Stavite ga hladiti na pola sata u hladnjak.

7. Na ohlađeno lisnato tijesto položite biftek zamotan pršutom i gljivama. Otopinom žumanjka i vode premažite rubove lisnatog tijesta, pa lisnato zamotajte oko bifteka. Ostatak žumanjka premažite preko vrha tijesta, a nožem nježno zarežite vrh.

8. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva na 15 do 20 minuta dok lisnato tijesto ne postane zlatno-žuto.

Izvadite iz pećnice pa pustite da se 'odmori' 10 minuta prije nego što ga narežete na kriške debljine oko 2,5 centimetra. Dobar tek!

U kratkom videu pogledajte kako Gordon Ramsey radi slavni recept.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju