Dobrodošli na krajnji jug afričkog kontinenta, u jednu od najrazvijenih država Afrike, zemlju nacionalnih parkova i nevjerojatne prirode, multikulturalnu zemlju s više od 52 milijuna stanovnika, zemlju u kojoj je službeno čak 11 jezika!

S obzirom na veličinu zemlje i njezinu prirodnu, zemljopisnu i kulturološku raznovrsnost teško je u samo jednom posjetu obuhvatiti sve ljepote i zanimljivosti koje zemlja pruža.



U dva tjedna koliko sam boravila u Jar-u obišla sam gradove Johannesburg i Cape Town, uživala u čarima Cape poluotoka, istražla nekolicinu nacionalnih parkova, tragala za 'Big Five' na safariju u Kruger NP, plivala s tuljanima i pingvinima, 'ronila' s velikim bijelim psinama, naučila mnogo o burnoj i teškoj prošlosti Južne Afrike u Langa townshipu, posjetila otok Robben - čuveni zatvor u kojem je bio zatvoren Nelson Mandela, upoznala predivne ljude iz tradicionalnih sela podno Drakensberg planine... sve to možete vidjeti u videu te više o svemu pročitati na blogu Restless girl.

 

Jeste li znali?

• Prvu transplantaciju srca s čovjeka na čovjeka izveo je južnoafrički kirurg Christiaan N. Barnard, 3. prosinca 1967. godine. Operacija je obavljena u Cape Townu u Južnoafričkoj Republici. Prije toga je nekoliko godina eksperimentirao presađujući srca životinjama.

• U gradu Bloemfontein, koji se nalazi u središnjem dijelu Južnoafričke Republike, rodio se 1892. godine JRR Tolkien. Njegovi su roditelji kao i mnogi drugi Britanci došli u Južnu Afriku polovicom 19.st. Mabel i Arthur Tolkien radili su u banci u Južnoj Africi.

• Južnoafrička republika ima čak tri središta - Pretoriju (središte vlade), Bloemfontein (središte sudstva) i Cape Town (središte skupštine).

Table Mountain, simbol Cape Town-a, smatra se jednom od najstarijih planina na svijetu. U studenom 2011. godine uvrštena je na popis Sedam svjetskih čuda prirode! Planina je dio nacionalnog parka Table koji ima čak 2.200 različitih vrsta biljaka što je više biljnih vrsta nego u cijelom Novom Zelandu i Ujedinjenom Kraljevstvu zajedno.

Petrne doživljaje iz cijelog svijeta možete pratiti na blogu i njenoj Facebook stranici.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju