Ima li raznovrsnije jesenske namirnice od ukusne tikve? Ovaj mesnati plod prirode raste na svim kontinentima, dolazi u različitim veličinama i bojama, i pravo je vrelo inspiracije za kuharske majstore diljem svijeta.


U hrvatskom rječniku uvriježilo se sljedeće pravilo: bučom nazivamo duguljastu sortu tikvi svijetlozelene do bijele boje, bundeva ili pečenica je tikva od 10 kilograma naviše, a bundeva šećerka je tikva glatke kore i plavo-zelene boje.

U jesen ove vrste tikvi preplavljuju tržnice i police trgovina. Evo nekoliko ideja kako ih možete iskoristiti u svakodnevnom kuhanju.

1. Ima li išta ukusnije u prohladan jesenski dan od tople bučnice s malo vrhnja? U bučnicu se obično stavlja središnji mekaniji dio ploda, koji se po potrebi može pomiješati s malo svježeg sira.


2. Juha od bundeve izvrstan je obrok koji se brzo pripravlja. Buču narežite na kockice, skuhajte ih u vodi pa kad omekšaju izblendajte u ravnomjernu smjesu. Dodajte joj mlijeka i vrhnja za kuhanje, a začinite solju, paprom i s malo muškatnog oraščića. Juhu možete 'posoliti' i s preprženim komadićima špeka koje ste usitnili u slasan prah.

3. Od buče se radi odlično varivo ili umak za tjesteninu. Propirjajte mesnate komadiće buče ili bundeve na crvenom luku, dodajte joj domaće mrkve i drugo jesenko povrće, pasirane rajčice i omiljene začine, pa poslužite uz prepržene kockice kruha ili omiljenu paštu.


4. Buču možete narezati na komade, pa ispržiti na grilu i tako dobiti manje kaloričan prilog mesu s roštilja. Komade buče začinite tek s malo domaćeg ulja, a pojesti ih možete i s korom.

U hrvatskom riječniku uvriježilo se sljedeće pravilo: bučom nazivamo duguljastu sortu tikvi svijetlozelene do bijele boje, bundeva ili pečenica je tikva od 10 kilograma naviše, a bundeva šećerka je tikva glatke kore i plavo-zelene boje.

5. Buču možete dobro oprati, izdubiti njeno meso, zapeći u pećnici te iskoristiti kao 'jestivu posudu' iz za služenje bučine juhe ili variva.

6. Umjesto prženih krumpirića, u dubokom ulju ispržite komade bundeve. Za ovu gastonomsku vratolomiju upotrijebite tvrđi dio bučinog mesa uz samu koru bundeve.

7. Ispecite komadiće bundeve, propasirajte je, pa poslužite umjesto pire krumpira.


8. Kupite li cijelu domaću bundevu, ne morate baciti niti njene koštice. Očistite ih od 'mesa' pa ostavite na papiru da se posuše, a onda ih i lagano tostirajte u tavi, pa gricnite umjesto čipsa uz omiljeni film. Ako ste vješti s tijestom, možete ih dodati brašnu i od njih napraviti mirisni kruh.

9. Od buča se radi hladno prešano ulje koje se savršeno sljubljuje sa salatama – poput robusnog graha ili mesnatih mahuna.

10. Zapecite buču u pećnici s rog paprikom, lukom i gljivima, i tako osigurajte fini 'mesni' prilog jelu, bez komadića životinjskog porijekla.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju