'Putovanja s Nomadima nisu standardne turističke ture. Svako naše putovanje je jedinstvena avantura kroz koju će putnici imati priliku upoznati zemlju, ljude i običaje iz prve ruke' poručuju hrvatski Nomadi na svojoj Internet stranici.

Iskusni putnici, ljubitelji planina, brda i prirode, alpinisti Nataša Fiolica, Borna Kačić i Kristijan Grubišić Gruba, prije šest godina svoju ljubav prema putovanjima odlučili su pretvoriti u životni poziv.

Pokrenuli su turističku agenciju, a svojim putnicima nude pustolovine u dalekim zemljama. U njihovoj ponudi zasad su Japan, Maroko, Tajland, Burma, Nepal, Patagonija, Peru, Kambodža, Kina, Šri Lanka, Pakistan, Iran, Bali, Borneo i Komodo, a svaki od Nomada specijalizirao se za određena područja, a u međuvremenu pridružila su im se još 3 Nomada, Siniša Glogoški, Borna Peraić i Ivan Švacov.



Ono što ih razlikuje od drugih? Za ture se pripremaju tako da prvo sami detaljno istraže zemlju 'na terenu', uzduž i poprijeko. Nikada ne vode putnike gdje sami nisu bili. Grupe se sastoje od 6 do 12 sudionika, a prije svakog putovanja svi se nađu dva puta kako bi im se detaljno objasnio put.

'Poanta naših putovanja je da i mi guštamo, a ne samo da odrađujemo, a za to je potrebna intimna atmosfera. Mogli bi dobro zaraditi da povedemo još 2-3 putnika, ali nije to to. Vodili smo Nata i ja turu u Nepal, kada smo radili kao vodiči za jednu turističku agenciju, i nekoliko članova grupe se izgubilo. Tako to funkcionira kod većine agencija, uzmu novce i ne pitaju može li netko izdržati put. Zato mi inzistiramo da se nađemo prije, da se upoznamo i da nam putnici postave pitanja, sve što ih zanima prije. Ako neka tura nije za nekoga, upozorimo ih', kaže Kristijan Grubišić Gruba. Primjerice, ako netko putuje u Indiju, a ne voli ljuto, možda to i nije idealna destinacija za njega. Ili pak Iran, ženama koje odbijaju nositi marame. 'Tuđe običaje moramo poštivati, makar nam se neki i ne sviđali', kaže Gruba.

Na pripremnom vikendu, kao što i samo ime kaže, pripremaju se za put. Za Nepal, u koji uskoro putuje, Kristijan je svoju grupu odveo na Samarske stijene. Ako netko nije mogao izdržati izlet, preporučio mu je da mjesec prije puta pojačaju fizičku aktivnost kako bi stekli kondiciju za put, inače neće ni u čemu uživati. Uz pripremu, bitno je i druženje.

Da im posao dobro ide potvrđuje i činjenica da se velik broj putnika vraća i s njima odlazi u nove avanture, a putovanja su rasprodana po šest mjeseci unaprijed. Svaki od Nomada napravi 3, 4 ture godišnje i putovanje nikada ne otkazuju. 'Druge agencije otkažu put ako nema dovoljno putnika. Sada zamislite da ste rezervirali let i pričate svima kako putujete u Indiju i na kraju agencija nazove i sve otkaže. Jednom sam putovao sam s jednom curom u Nepal. Trebale su ići još dvije, pa su otkazale, na kraju je ona išla sama. Putovanje je ispalo odlično i ostali smo super prijatelji, a ona je išla i na druge ture s nama i dovela prijatelje. Kada idemo na takvo putovanje, to je za gušt jer smo s tako malo ljudi u debelom minusu', ispričao je Gruba.

Bitan element njihovih putovanja je suradnja s lokalnim stanovništvom, koje su upoznali na svojim 'lutanjima' svijetom. 'Tako to ide kada se putuje 'low cost' metodom i kada ideš bez nekakvog plana. Uvijek upoznam nekoga, 'skompam se' i rado ću dovesti njima ljude. Tako raste i krug prijatelja', objašnjava Gruba. A tako pomažu i lokalnu ekonomiju. 

Upravo se sprema za put u Nepal, nakon čega slijedi Burma s mjesec i pol pauze, koje ipak neće koristiti za povratak u Hrvatsku jer istraživanjem okolnih zemalja, možda složi i neku novu uzbudljivu turu.

Pročitajte više o Nomadima na njihovoj službenoj stranici. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju