Kava je vrlo korisna za tijelo, ali ako se konzumira u količinama ne većim od dvije šalice dnevno. Vrsta kave iz biljne porodice Rubiaceae poznata je po svom okusu, malo gorke i kisele arome koja će vas dobro razbuditi ujutro, uzgaja se u južnoj Arabiji, ali je porijeklom iz istočne Afrike.



Stablo kave prekriveno je tamnozelenim lišćem, a zrna kave rastu uzduž grane i treba im gotovo godina dana da sazriju. Kada su zrna zrela, beru se, obrađuju, suše i peku do željenog okusa. Unatoč svim mitovima koji kruže o kavi, to je zdravo piće s puno hranjivih tvari, isadrži snažne antioksidanse, koji uz dobru prehranu i vježbanje svakako mogu poboljšati vaše zdravlje.



Konzumiranje kave:

• Povećava razinu energije u tijelu, jer sadrži visoku razinu kofeina
• Smanjuje rizik od dijabetesa tipa dva
• Pomaže kod mršavljenja
• Smanjuje rizik od Parkinsonove bolesti, posebice u žena
• Štiti od Alzheimerove bolesti
• Sprječava demenciju
• Štiti od ciroze jetre
• Smanjuje rizik od moždanog udara
• Sprječava nastanak žućnih kamenaca
• Smanjuje rizik od različitih vrsta raka, kao što su rak jetre, debelog crijeva, dojke i rektuma
• Sprječava depresiju
• Kava sa, ili bez kofeina, sadrži niz hranjivih tvari i minerala, kao što su kalij, magnezij, pantotenska kiselina.

Pretjerivanje može pogoršati simptome nekih bolesti, kao tjeskobe, pa morate paziti da je konzumirate u umjerenim količinama. Ne dvije litre, nego dvije šalice dnevno, OK?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju