Ovaj popis tako čini čudna hrana iz svih dijelova svijeta, ali vrijedi je probati zbog okusa i jednog novog, drugačijeg gastronomskog doživljaja. Čak i ako vam se čini odvratna, ta je hrana negdje cijenjena pa čak i proglašena delicijom. Dođite na kratko putovanje oko svijeta kako biste otkrili nove ukuse (i nove toalete)...

U trendu Kampiranje Zlatne godine Kako se nekoć kampiralo? 10 prizora koji bude sjetu, ali i smijeh Spavanje na konopima/Ilustracija Mračno doba Ovako se živjelo u doba velikog siromaštva: Ljudi su davali novac kako bi mogli spavati na konopcima Kuća za odmor na Cresu, Airbnb - 6 Pogled s terase je vau! 60 eura na noć: Mala kuća na Cresu za one koji na odmoru žude za mirom i tišinom

1. Stara jaja, Kina

Century jaja su pačja ili kokošja jaja koja se jedu nakon što su nekoliko mjeseci bila čuvana u fiziološkoj otopini. Žumanjak poprima tamno zelenu i sivu boju, kremastu konzistenciju i miris sumpora i amonijaka, dok bijelanjak postaje tamno smeđa, prozirna mliječ s čudnim mirisima. Eto, tamo je to delicija...

2. Vino od zmije, Jugoistočna Azija

Ovaj je napitak vrlo popularan u zemljama poput Kine ili Vijetnama. Smatra se izvrsnim tonikom. Dobije se tako da se zmija namače u rižinom vinu ili se blendaju unutarnji organi zmije, krv i alkohol. Zamišljamo zmajski mamurluk...

3. Riba Fugu, Japan

Jedno od najpopularnijih japanskih jela od kojeg vam je život doslovno u opasnosti. Ova riba je vrlo otrovna, i ako se ne očisti pravilno, ili nestručno pripremi, posljedice mogu biti kobne. Od njenog uboda ili loše pripreme godišnje umire 20-30 ljudi. Ne preporučamo jesti u menzama.

4. Pržena tarantula, Kambodža

Definitivno ne izgleda ukusno, ali poslužena s limetom i crnim paprom vrlo je ukusna. U Kambodži se prodaju na ulici, poput gumenih bombona. Jedu se od nožica i prokleto hrskaju...

5. Witchetty ličinka, Australija

To su velike bijela australske ličinke. Sirove imaju okus badema, a kad ih ispečete njihova koža postaje hrskava, poput pečene piletine. Ako ne morate gledati...

6. Sannakji, Korea

Sannakji je stvarno čudno jelo. To je zapravo sjeckana marinirana hobotnica koja se u trenutku posluživanja još uvijek pomiče. Nešto kao poljubac negativca iz Pirata s Kariba..

7. Escamoles, Meksiko

Svi znamo da je tekila piće napravljeno od agave Tequila, ali mnogi ljudi ne znaju da se ličinke koje se hrane korijenjem tih biljaka - jedu. Escamoles, kako ih nazivaju u Meksiku, vrlo su cijenjene, poput kavijara od kukaca. Iako izgledaju apsolutno odvratno, imaju kremastu teksturu i okus sličan maslacu.

8. Pijetlova krijesta, Italija

Pijetlova krijesta se koristi u talijanskoj kuhinji. Štoviše, to je ključni sastojak cibreo umaka. Također se koristi i u francuskoj kuhinji, ali samo kao ukras.

9. Balut, Filipini

Onima kojima su dosadila kuhana ili pržena jaja, ovdje se služe na višoj razini. Balut je, naime, kuhani pačji embrij u ljusci... Nije igračka, ali je iznenađenje...