Gazpacho je tradicionalna juha s juga Španjolske koja se priprema od svježe rajčice i drugog sirovog povrća. Ona potiče rad žlijezda slinovnica, a služi kao vrsta gastronomskog aperitiva tijekom ljeta. Ne čudi stoga što ga mnogi služe iz čašice za rakiju koju možete 'trznuti' prije glavnoga jela.
Sastojci za juhu gazpacho za 4-6 osoba:
- 1 kg svježih rajčica
- 2 svježa krastavca
- 2 kriške staroga kruha (bez kore)
- 1 manji luk
- 2-3 češnja češnjaka
- 2 zelene paprike babure
- maslinovo ulje
- nekoliko kapi octa
- sol i papar po želji
- malo mlijeka
Priprema gazpacha:
- Namočite kruh u malo mlijeka dok ne omekša, odstranite tekućinu pa ga stavite u blender. Operite rajčice, ogulite kožu i odstranite koštice pa ju narežite na kockice i pridružite kruhu.
- Na kockice narežite i očišćene krastavce, paprike, luk i češnjak te ih pomiješajte s ostalih sastojcima i usitnite u blenderu dok ne dobijete gustu smjesu. Začinite maslinovim uljem, octom te solju i paprom po želji.
- Ohladite juhu u hladnjaku barem sat vremena prije posluživanja.
- Poslužite uz svježe povrće i preprženi kruh.
- Dobar tek!