Gazpacho je tradicionalna juha s juga Španjolske koja se priprema od svježe rajčice i drugog sirovog povrća. Ona potiče rad žlijezda slinovnica, a služi kao vrsta gastronomskog aperitiva tijekom ljeta. Ne čudi stoga što ga mnogi služe iz čašice za rakiju koju možete 'trznuti' prije glavnoga jela.

Sastojci za juhu gazpacho za 4-6 osoba:

  • 1 kg svježih rajčica
  • 2 svježa krastavca
  • 2 kriške staroga kruha (bez kore)
  • 1 manji luk
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 2 zelene paprike babure
  • maslinovo ulje
  • nekoliko kapi octa
  • sol i papar po želji
  • malo mlijeka

Priprema gazpacha:

  1. Namočite kruh u malo mlijeka dok ne omekša, odstranite tekućinu pa ga stavite u blender. Operite rajčice, ogulite kožu i odstranite koštice pa ju narežite na kockice i pridružite kruhu.
  2. Na kockice narežite i očišćene krastavce, paprike, luk i češnjak te ih pomiješajte s ostalih sastojcima i usitnite u blenderu dok ne dobijete gustu smjesu. Začinite maslinovim uljem, octom te solju i paprom po želji.
  3. Ohladite juhu u hladnjaku barem sat vremena prije posluživanja.
  4. Poslužite uz svježe povrće i preprženi kruh.
  5. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju