Francuska: Croqueu Madame
Zemlja baguetta, kroasana i općenito tijesta božanskih okusa. Croqueu-madame su kriške tosta na žaru s pršutom i sirom te preljevom od prženih jaja. C'est magnifique!

U trendu Pohane tikvice ukusno su ljetno jelo Tjedni jelovnik 7 "sirotinjskih", ali finih jela za svaki dan ovoga tjedna koji se mogu napraviti za pet eura Tekućina iz konzerve slanutka ili graha zove se aquafaba Važno pitanje Treba li ispirati tekućinu iz konzerve graha ili slanutka? Moja posebna kuća na osami - 3 Na Visu Tik do mora: Kuća na osami s "privatnom" plažom za odmor od svega

Turska - Doner kebab
Doner Kebeb je orijentalna inačica sendviča. U mekanom pecivu smješkaju vam se najčešće janjeće meso, salata, rajčica i umak.

Portugal: Francesinha
Sendvič pun okusa, s hrpom rastopljenog sira da je gotovo nemoguće jesti ga bez tanjura a da vam pola file ne završi u naručju. Ispunjen šunkom, kobasicama, prekriven umakom od rajčice, jednostavno vuče na sebe fino hladno pivo. A recept? E to vam je strogo čuvana tajna u portugalske kuhinje, sorry.

Nizozemska: Broodje Kroket
Liči na sendvič u drugom sendviču, a visokim sjevernjacima predstavlja nacionalni ponos - kažu da prosječni Nizozemac pojede oko 29 Broodje Kroketa godišnje. Sredina je ispunjena umakom i popržena, a zatim je umetnuta u mekano pecivo. Morate probati, kao ćevape u Sarajevu!

Belgija: Mitraillette
Za Belgiju se kaže da je zemlja prženih krumpira. Dakle, u njihovom nacionalnom sendviču uz meso je glavni sastojak - pomfrit. Ime Mitrailette nema veze s mitraljezom, izvedeno je iz riječi Baguette – odnosno pahuljastog peciva u koje je sve „zapakirano“.

Italija: Panini
Ponos Italije osvojio je svijet još '70-ih godina, kada se počeo prodavati u barovima u Milanu. Od tada popečene kriške kruha u čijoj su sredini fini pršut i sir, oduševljavaju svakog turista. Dostupan je u desecima varijanti i svakojakih kombinacija.

Srbija: Pljeskavica
Verzija Balkanskog hamburgera s mješavinom mljevenog svinjskog i goveđeg mesa. Poslužuje se na tanjuru ili u lepinji, u restoranima i kioscima brze prehrane. Delikatesa par excellence nakon dugonoćnog izlaska.

Poljska: Zapiekanka
Više poput pizze nego sendviča, ali impresionira veličinom.