Imate li višak banana, banana bread nije jedina slastica u kojoj ih možete iskoristiti. Pržene loptice još su jednostavnije za pripremu od popularnog kolača s bananama,  a i ne morate dugo čekati prije posluživanja. Bananu najprije zgnječite, potom joj dodajte ostale sastojke i izmiješajte u gustu smjesu koja se prži u vrućem ulju.

Prema želji, u smjesu možete dodati koricu naranče ili limuna, kao i mirisne začine poput cimeta. Imajte na umu da se fritule prže na umjerenoj vatri, kako bi se mogle lijepo napuhati i biti sočnije. Fritule možete posuti šećerom u prahu ili preliti omiljenim čokoladnim sirupom.

Sastojci za fritule s bananama:

  • 1 velika zrela banana
  • 2 do 3 žlice šećera
  • 1 jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 120 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • oko 175 ml mlijeka
  • 1 prstohvat soli
  • ulje za prženje

Priprema fritula s bananama:

  1. Bananu zgnječite vilicom pa dodajte šećer, vaniliju, jaje i dobro promiješajte.
  2. Zatim dodajte brašno i prašak za pecivo, promiješajte i postepeno dodajte mlijeko, miješajući pjenjačom toliko da da dobijete gustu smjesu. Zagrijte ulje, ali pazite da ne bude previše vruće, loptice pržite na umjerenoj vatri.
  3. Smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu, ili vrećicu kojoj odrežite vrh debljine palca. Smjesu istiskujte iznad lonca s uljem i režite je nožem da se spusti u ulje.
  4. Loptice pecite u više tura kako vi se mogle napuhnuti i imati dovoljno mjesta da se okrenu. Ako se ne okrenu same, pogurajte ih vilicom da se okrenu. Bit će dovoljno nekoliko minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju.

Preporuka O slanom i slatkom: Torta Pasqualina idealna za uskrsni doručak Torta Pasqalina - 8 Torta Pasqalina - 7 Torta Pasqalina - 6 +10 Torta Pasqalina - 5

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju