O slanom i slatkom, o svemu, a ponajviše o zalogajima koji pune naše duše više nego želuce, posebna je i poznata naša Sandra Rončević, @oslanomislatkom, od koje rado krademo recepte i preporuke za baš takva jela. 

Zbog toga, ali i zbog strasti prema talijanskoj kuhinji uključili smo je u projekt ''Preporuka blogera'', u kojem nam, u njegovu petom tjednu, donosi recept za još jedan talijanski recept - tortu, ali slanu!

Izgleda kao neki ukras na stolu, a zapravo ju je zabavno i lako napraviti. ''Za podlogu stavite par kora vučenog tijesta, može i prhko ili lisnato, dodate nadjev od ricotte, špinata i jaja, pažljivo razbijete jaja u udubljenja u nadjevu, gore stavite lisnato tijesto (ja volim kombinirati dva tijesta), sve premažete razmućenim jajem i ispečete do zlatne boje! Pričekate da se malo ohladi i navalite svi odjednom koliko vas ima za stolom'', jednostavno je opisala Sandra izradu te talijanske pite porijeklom iz Ligurije koju Talijani zovu torta Pasqualina iliti uskrsna torta.

U pripremi i serviranju pomoglo joj je i pravo talijansko posuđe i tanjuri Tognana

Torta Pasqalina - 2 Torta Pasqalina - 2 (Foto: Sandra Rončević)

''Odlična ideja za uskrsni doručak, nije li? Spremite si recept, Uskrs je iza ugla!'' kaže Sandra, a mi ćemo ga ovih blagdana sigurno isprobati. 

Sastojci (za kalup promjera 26 cm): 

  • 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta
  • 2 lista vučenog tijesta

Nadjev:

  • 500 g svježeg špinata
  • 500 g ricotte
  • 100 g sira grana padano
  • 8 jaja
  • 1 žličica soli
  • malo papra
  • malo muškatnog oraščića
  • maslinovo ulje

Torta Pasqalina - 1 Torta Pasqalina - 1 (Foto: Sandra Rončević)

Priprema:

  1. Špinat operate i ocijedite. Zagrijte lonac, kapnite malo maslinova ulja pa ubacite oprani špinat, poklopite i pustite da se špinat kratko opari.
  2. Špinat dobro iscijedite i usitnite nožem.
  3. U zdjeli izmiješajte ricottu, sol, papar, muškatni oraščić i dva jaja. Dodajte ribani sir grana padano, izmiješajte, dodajte špinat pa izmiješajte još jednom.
  4. Kalup za tortu malo nauljite, stavite prvu koru od vučenog tijesta, premažite je uljem pa stavite drugu koru, nju također premažite uljem pa dodajte nadjev. U nadjevu žlicom napravite 6 udubljenja i u njih razbijte jaja (pazite da vam žumanjak ostane cijeli), posolite i popaprite jaja pa gore pažljivo položite lisnato tijesto koje ste izrezali ukrug. Od ostatka tijesta napravite listiće. Rubove kore zarolajte prema unutra pa sve premažite razmućenim jajem, na sredinu stavite listiće i još jednom premažite jajem. Površinu tijesta izbodite čačkalicom ili vilicom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite 35-40 minuta, odnosno dok tijesto ne poprimi lijepu zlatnu boju.
  5. Izvadite iz pećnice, pustite da se malo ohladi pa izvadite iz kalupa i pustite da se hladi dodatnih 20 minuta prije rezanja.
  6. Potom narežite i poslužite. Izvrsna je i mlaka i potpuno hladna.

Torta Pasqalina - 6 Torta Pasqalina - 6 (Foto: Sandra Rončević)

Sandra je krišku torte Pasqaline poslužila na svijetlom ''prskanom'' tanjuru Tognana, a ostale ideje za posuđe za serviranje pogledajte u našoj galeriji. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju