Obožavamo mekani i sočni slatki kruh… od čega god. Od običnog doručka napravi spektakl, kao desert iza svojeg skromnog izgleda krije bogatstvo sočnog slatkog okusa, a komadići čokolade ili hrskavi orašasti plodovi skriveni u njemu najbolje su iznenađenje.

Ako se slažete, svidjet će vam se ovi jednostavni muffini s tikvicama koje samo umutite i uživate u njima za pola sata ili manje. Za razliku od klasičnog slatkog kruha, ne morate ih rezati i mučiti se s posluživanjem, a zato su i bolji izbor za izlete, zabave ili užinu na poslu.

Ako želite ispeći slatki kruh s tikvicama u obliku muffina zapravo trebate malo gušće tijesto nego za klasični slatki kruh, a recept koji vam donosio to je već predvidio. Ne morate imati nikakva iskustva s pečenjem, ne treba vam mikser, a čak ne trebate ni guliti tikvice ako to ne želite.

Čokoladne mrvice možete po želji zamijeniti orašastim plodovima ili sušenim voćem. Sumnjamo da ih nećete pojesti odmah, ali dobro je znati da će muffini ostati svježi na sobnoj temperaturi u pokrivenoj posudi do nekoliko dana, a zatim ih prebacite u hladnjak, najviše na tjedan dana.

Sastojci za slatki kruh s tikvicama u obliku muffina:

  • 220 g brašna
  • 210 g tikvica (otprilike 1 srednja tikvica), naribanih (ne treba guliti)
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1/2 čajne žličice sode bikarbone
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 1 i 1/2 čajne žličice mljevenog cimeta
  • 1/4 čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 120 ml biljnog ulja
  • 100 g šećera
  • 65 g smeđeg šećera
  • 2 velika jaja, sobne temperature
  • 30 ml mlijeka
  • 180 g komadića čokolade, poluslatke

Priprema slatkog kruha s tikvicama u obliku muffina:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Kalup za 12 muffina obložite s papirnatim kalupima ili namastite uljem u spreju.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, cimet i muškatni oraščić. Ostavite sa strane. U drugoj zdjeli pjenjačom izmiješajte ulje, šećer, smeđi šećer, jaja, ekstrakt vanilije i mlijeko. Na kraju umiješajte naribanu tikvicu. Ulijte mokre sastojke u suhe i miješajte dok se ne sjedine. Dodajte komadiće čokolade i kratko promiješajte.
  3. Presavijte sve dodatke koje želite uključiti, ako ih ima. Izbjegavajte pretjerano miješanje. Tijesto je gusto.
  4. Žlicom prebacite tijesto u kalupe. Punite ih do vrha.
  5. Pecite 5 minuta na 220 stupnjeva, a onda smanjite temperaturu 175 stupnjeva (ne vadite muffine iz pećnice) pecite još 15. Provjerite čačkalicom jesu li pečeni. (Ako imate kalup za mini muffine, pecite kraće, 11-13 minuta na 175 stupnjeva.)
  6. Izvadite iz pećnice i ostavite muffine da se ohlade 5 minuta u kalupu, a zatim ih poslužite ili potpuno ohladite pa poslužite.

Preporuka Muffin Munchies: Recept za najslasnije, mekane muffin-čupavce s višnjama Preporuka Muffin Munchies: Najslasniji čupavci s višnjama - 25 Preporuka Muffin Munchies: Najslasniji čupavci s višnjama - 24 Preporuka Muffin Munchies: Najslasniji čupavci s višnjama - 23 +12 Preporuka Muffin Munchies: Najslasniji čupavci s višnjama - 22

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju