Nakon što smo prije nekoliko dana objavili rezultate istraživanja o najskupljim gradovima na svijetu, vrijeme je i za one najjeftinije. Ovdje vam definitivno neće trebati mnogo novca da se zabavite, vrhunski ručate ili popijete koju više u klubu. Naravno, većina ovih gradova nalazi se u Aziji i Africi i to u zemljama gdje je standard značajno niži, pa domaćima vjerojatno i nisu tako jeftini, no vama kao turistima, će biti.

20. Rio de Janeiro

Grad u kojem su održane zadnje Olimpijske igre nudi izvrstan omjer cijene i kvalitete. Ogroman je, nema čega nema, a i cijene su značajno pale u zadnjih nekoliko godina.



19. Asuncion


Ostanimo još malo u Južnoj Americi, samo zamijenimo Brazil Paragvajem. Glavni grad te države zadnjih nekoliko godina doživljava pravi turistički boom, što nije ni čudo znamo li kako se radi o gradu bogate povijesti, koji je primjerice stariji i od Rija i Buenos Airesa.

17. Johannesburg

Jedan od tri glavna grada Južnoafričke Republike krupnim koracima gazi naprijed. Riječ je o jednom od najmodernijih gradova na afričkom kontinentu, prepunom nebodera i poslovnih zgrada, tako da izgledom podsjeća na američke i zapadnoeuropske gradove.

16. Lagos

Šesnaesto mjesto zauzeo je nekadašnji glavni grad Nigerije. Grad sa svojom okolicom broji nevjerojatnih 16 milijuna stanovnika, no ovdje baš i nećete naći previše turista, jer Nigerija još uvijek nije dovoljno prisutna na turističkim mapama.

13. Sankt Peterburg

Zar ruski carski grad može biti ovako jeftin? Sudeći po ovom istraživanju, odgovor je "DA". Grad je to burne povijesti, koji je u 350 godina postojanja "vidio" više nego mnogi gradovi u tisuću godina. Ovdje je zapravo sve povijest, jer na svakom koraku nalazite neku priču iz prošlosti.

13. Kijev

Glavni grad Ukrajine povoljan je za svačiji džep. Riječ je o ogromnom gradu, ali i o jednom od najstarijih europskih gradova u kojem je praktički rođena istočnoeuropska slavenska civilizacija. Ljubitelji crkvi i katedrala uživat će, jer se rijetko koji grad može pohvaliti kako ih ima više od Kijeva.



13. Katmandu


Glavni grad Nepala također nije skup. Tko želi vidjeti Himalaju prvo dolazi ovdje, jer je grad sjajna polazišna točka za put osvajanja najviših svjetskih vrhova.

13. Teheran

Iranska metropola mjesto je gdje je sve vrlo povoljno, samo pazite na poštivanje strogih zakona koji ovdje vladaju. Teheran je prepun umjetničkih galerija, muzeja i čudesne arhitekture.

11. Pretoria

Evo nas opet kod glavnog grada Južnoafričke Republike, samo je ovaj put riječ o Pretoriji. Grad je prepun studentske populacije, ali ipak, savjet je da se ovdje predugo ne zadržavate, jer i nema toliko stvari koje možete vidjeti. Kad već idete na jug Afrike, najbolje je napraviti izlet u kojem ćete razgledati sva tri glavna grada (treći je Cape Town).

11. Bukurešt

Prema podacima, glavni grad Rumunjske najjeftiniji je grad starog kontinenta. U njemu još prevladavaju zgrade iz nekadašnjeg komunističkog sustava, poput zgrade parlamenta, no Bukurešt je u zadnjih dvadesetak godina dobio i mnoge druge privlačne stvari poput muzeja, mnoštva barova i restorana, tako da s izletom ovdje ne možete faliti.



9. Damask

Jeftin je, ali trenutno to je zbilja nebitno, jer u njega neko vrijeme sigurno još nećete ići. Zašto? Vrlo jednostavno, radi se o glavnom gradu Sirije, zemlje u kojoj bjesni rat.

9. Caracas

Prijestolnica Venezuele nije neki grad koji bi na prvu posjetili. Bučan je, zagađen, neuredan, često opasan i vjerojatno najneprivlačniji od svih glavnih gradova Južne Amerike.

8. New Delhi

Konačno, evo nas i u Indiji. Glavni grad zemlje prepun je muzeja, parkova i povijesnih mjesta. Tu se nalazi i posljednje Gandhijevo počivalište, a kad vam dosadi razgledavanje, navalite na indijsku kuhinju.

4. Almaty

Kazahstan još uvijek nije postao destinacija koju turisti rado posjećuju, no možda ih niske cijene diljem zemlje, pa tako i u Almatyju, brže privuku u otkrivanju ove, nama relativno nepoznate zemlje.

4. Alžir

Glavni grad istoimene države jeftin je, ali neće se tako skoro naći na popisu gradova koji se preporučaju turistima. Naime, ovdje je s kriminalom prilično nezgodna situacija.

4. Chennai

Ponovno Indija! Grad koji se isplati vidjeti jer ima štošta za ponuditi, a cijene su takve da ćete se s malo novaca osjećati poput cara.

4. Karachi

Malo turista odlučuje se posjetiti glavni grad Pakistana, unatoč tome što nudi mnoge stvari za malo novca. Nažalost, prema istraživanjima Karachi često biva proglašen i jednim od najnepoželjnijih gradova za život.



3. Mumbai


Grad koji je doživio umjetnički procvat zadnjih nekoliko godina, sve je poželjniji među turistima. Dio grada poznat kao Kala Ghoda prepun je butika, barova i restorana, a zgrade iz kolonijalnog doba obnovljene su i sjaje punim sjajem.

2. Bangalore

Prema opisima, "najprijateljskiji i najviše kozmopolitski" od svih indijskih gradova. Ovdje u savršenom skladu žive i hindusi i muslimani i kršćani, a s obzirom na obilje svega, izvrstan je odabir za mlađe putnike.

1. Lusaka

Čast da bude najjeftiniji grad na svijetu pripala je Lusaki, glavnom gradu Zambije. Iako ga ne posjećuje previše turista, oni koji dođu najčešće odlaze na safarije, gledati i proučavati život divljih životinja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju