1. Kora crvenog luka
Vjerovali ili ne, kora crvenog luka sadrži tvar kvarcetin, koja snižava krvni tlak i tako štiti kardiovaskularni sustav. Prilikom spremanja variva možete je ubaciti u lonac te kuhati s drugim namirnicama, a izvaditi netom prije serviranja obroka.

2. Listovi brokule i stabljika blitve
U lisnatom zelenom povrću skriva se mnoštvo hranjivih tvari. Listovi brokule sadrže vitamin A i C te kalcij, a stabljika blitve vitamin K i karotenoide koji djeluju kao antioksidansi. Zato ih je dobro iskoristiti s ostatkom plodova.

Brašno Hrana i piće Ovo treba napraviti odmah nakon kupovine brašna

3. Sjemenke dinje
Sjemenke dinje vjerojatno su prvo što bacimo kada otvorimo to ljetno voće. No to je pogrešan potez jer su te koštice pune proteina, prehrambenih vlakana, magnezija te vitamina E. Upotrijebite trik kao i s bučnim košticama – očistite ih te ispecite u pećnici s malo maslinova ulja.

4. Lišće celera
Celer je bombica zdravlja koja sadrži važne minerala i vitamine. Mnogi zaboravljaju i da gornji dio ploda skriva važne nutrijente, osobito mineral magnezij, koji pomaže u izgradnji mišića i kostiju. Zato iskoristite cijeli celer, narežite ga na komadiće i dodajte sezonskim juhama i varivima.

Slika nije dostupna Hrana i piće Iznenađujuća statistika: Mlijeko koje se najviše pije u hrvatskim domovima

5. Korica naranče
Imate li domaće naranče koje nisu špricane, obvezno iskoristite i njihovu koricu. Ona je bogata vlaknima koji pozitivno djeluju na probavni sustav, ali i vitaminom C, koji će osnažiti cijeli organizam. Najbolje ju je naribati po mesu, dodati u desert ili osušiti na suncu sa šećerom i tako napraviti prirodne bombone.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju