Iako postoji puno recepata za figgy puding koji se razlikuju u nekim sitnicama, originalan bi trebao imati 13 sastojaka, pa se ta brojka povezuje s 12 apostola i Isusom Kristom.

Figgy puding toliko je popularan da je i opjevan u najpoznatijoj engleskoj narodnoj božićnoj pjesmi ''We Wish You a Merry Christmas''. Zanimljivo je da se ta pjesma počela pjevati krajem 16. stoljeća, kada su pripadnici siromašnijih slojeva društva stajali na kućnim pragovima bogatih i pjevali stihove ''Oh, donesi nam malo figgy pudinga'', i "nećemo ići dok ga ne dobijemo". Sve je bilo u svrhu zabave, ali mnogi iz toga iščitavaju i hrabrost siromašnijih koji su se bogatima zapravo izravno obratili sa zapovjedi.

Figgy puding je kroz vrijeme doživio brojne promjene. Nastao je u Velikoj Britaniji u 14. stoljeću i posluživao se kao obrok u božićno vrijeme. Tada su sastojci bili i govedina i ovčetina pomiješane s grožđicama, suhim šljivama, vinom i začinima. Početkom 15. stoljeća sastojao se od mješavine mesa, žitarica, povrća, masti, začina i voća (grožđica i ribizla), a bio je u obliku kobasica i posluživao se mjesecima nakon pripreme. Kako je vrijeme odmicalo, figgy puding je do kraja 16. stoljeća postao obrok s više voća, a puding od šljiva prešao je iz slanog u slatki.

Puritanci su ga 1647. godine čak i zabranili, ali je kralj George I. ponovno dozvolio uživanje u tom božićnom jelu. Recept je postao standardiziran u 19. stoljeću, ali se i dalje može praviti na razne načine.

RECEPT -  FIGGY PUDING

Sastojci za umak:

1/2 kg smeđeg šećera
1/2 l vrhnja za kuhanje
20 dag maslaca

Sastojci za biskvit:

10 dag maslaca
15 dag mljevenih badema
3 jaja
10 dag suhih smokava
1/2 l vode
25 dag smeđeg šećera
25 dag oštrog brašna
7 dag tamne čokolade
30 dag suhih datulja
1 žličica sode bikarbone

Priprema:

1. Datulje i smokve (bez koštica) skuhajte. Gotove su čim voda zavri.

2. Dodajte sodu bikarbonu i ostavite da odstoji 10 minuta. Nakon toga sve sameljite u glatku smjesu.

3. Maslac i šećer smutite do pjenaste teksture pa umiješajte jedno po jedno jaje.

4. Dodajte brašno, bademe, smjesu smokvi i datulja i čokoladu te sve pomiješajte.

5. Pecite kolač u kalupu po vlastitom izboru, ali ga prije ulijevanja smjese namastite i posipajte brašnom. Pecite ga oko 30 minuta na 180 °C.

6. Sve sastojke za umak pomiješajte, otopite na vatri i kuhajte oko pet minuta.

Figgy puding možete poslužiti na pladnju ili izrezanog na kocke, a prelijte ga toplim umakom. Uz ovaj desert savršeno će odgovarati i slastice iz Deluxe linije proizvoda koje možete pronaći u Lidlu. Zanimljiva je i kombinacija s gotovim desertima, poput čokoladnog spužvastog kolača ili hladnog deserta s okusom banane ili kakaa.

Jedna od tradicija vezana za posluživanje figgy pudinga je i umetanje novčića u smjesu, koji može zadržati onaj na čijem se tanjuru nađe. Vjerovalo se da će novčić donijeti bogatstvo u sljedećoj godini.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju