Titanic Belfast, muzej posvećen Titanicu, središnji je dio Titanic Quartera - četvrti u Belfastu u Sjevernoj Irskoj u kojoj je najpoznatiji brod u povijesti i izgrađen, a sama zgrada muzeja, nastala posebno za svoju namjenu i kako bi se obilježila stogodišnjica potonuća tog kraljevskog poštanskog (paro)broda, ostvarenje je koje zaslužuje da se o njemu govori.

Smještena je na vrhu navoza brodogradilišta u kojem je izgrađen RMS Titanic, a i danas, više od deset godina od otvaranje, i dalje je najveća atrakcija i najveći turistički projekt Sjeverne Irske. Zamišljena kao kulturno središte i točka u kojoj se spajaju različiti elementi baštine tog mjesta, na njezinih su šest katova s devet interpretativnih i interaktivnih galerija o brodu, ljudima i pričama koje su s njime potonule svoje mjesto našli i maloprodajni, stambeni, poslovni, obrazovni, društveni sadržaji, ugostiteljski i kulturni sadržaji, ali i javni parkovi, šetnice i vrtovi.

Ikonički dizajn

Koncept i idejni projekt zgrade potpisuje londonski arhitektonski ured CivicArts, a zgradu je gradila i opremala lokalna tvrtka Todd Architects s dizajnericom interijera Kay Elliott. Ostakljeni atrij visok pet katova smješten je u središtu zgrade, dajući posjetiteljima pristup svakoj od devet galerija unutar četiri krila.

Muzej Befast Titanic - 2 Muzej Befast Titanic - 2 (Foto: Shutterstock)

Zgrada je osvojila brojne nagrade nagrade za dizajn i inovaciju i uvrštena je na popis najboljih turističkih atrakcija na svijetu. Posao je trajao sedam godina, a kao rezultat nastala je arhitektonska ikona koja je savršeno uhvatila duh brodogradilišta, brodova, detalja s Titanica, tisuće i tisuće radnika u brodogradilištu, ali i pet stoljeća dugu tradiciju brodogradnje i pomorstva u Belfastu.

Oblik muzeja nadahnut je oblikom broda pa se čini da plovi prema vama – s koje god strane gledali. Komplicirana geometrija Titanic Belfasta prikazuje četiri brodska trupa visoka 27 i pol metara, obučena u tri tisuće aluminijskih ploča, koje repliciraju metalnu oplatu Titanica, i od kojih je njih dvije tisuće jedinstvenog dizajna.

Novi horizonti

Stakleni balkoni koji otvaraju zgradu okolini, pažljivo su osmišljeni tako da gledaju na brodogradilište, ured za projektiranje, navoze brodogradilišta i središte Belfasta i pružaju posjetitelju cjelovit pregled nad prošlosti i sadašnjosti grada, stavljajući priču o Titanicu u širi povijesni, društveni i vremenski kontekst.

Muzej Befast Titanic - 4 Muzej Befast Titanic - 4 (Foto: Shutterstock)

Peterokatni središnji atrij visok je pet katova i nadahnut je veličinom prekooceanskih parobroda, a osim gomile materijala o Titanicu i Olympicu, koji su nekad ovdje zajedno na navozima čekali trenutak isplovljavanja, možete prošetati SS Nomadicom, danas jedinim preostalim White Star Lineovim brodom ove generacije koji je putnike iz manjih luka prevozio do Titanica na njihovo nesretno oceansko putovanje.

Zgrada muzeja Titanic Belfast promijenila je i skyline Belfasta, a sigurno ima i veliku ulogu u međunarodnoj percepciji toga grada na čijim obalama skuplja stogodišnje simbole i priče i sastavlja ih u začudnu mješavinu arhitekture, povijesti, ledenih santi, bolnih sudbina, motornog ulja i sivog horizonta iz kojeg se čeka bolja budućnost.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju