Kombinacija dramatičnih prirodnih ljepota i superiornog inženjeringa rezultirala je brojnim impresivnim čudima na tračnicama u Švicarskoj. Gelmerbahn u kantonu Bern je jedan od njih.

Gelmerbahn povezuje mjesto Handeck s umjetnim jezerom Gelmersee, a neki ga nazivaju najstrmijom uspinjačom u Švicarskoj, ali i cijeloj Europi.

Tu je titulu dobio jer na prvi pogled više nalikuje kakvoj adrenalinskoj vožnji u zabavnom parku, nego klasičnom prijevoznom sredstvu za lakše svladavanje velikih uspona i nagiba.

Ima maksimalni nagib od 106 posto koji privlači velik broj avanturista. Najpopularniji je, pak, među planinarima žele u nekoliko minuta doći na visinu od oko 1800 metara te uživati u neponovljivim švicarskim ljepotama.

Uspinjača je originalno izgrađena kako bi pomogla u prijevozu teških materijala i alata prilikom izgradnje rezervoara Gelmersee tridesetih godina prošlog stoljeća. Za javnost je otvorena tek 2001. godine.

Uspinjača prometuje od lipnja do listopada svake godine samo tijekom dana, a odjednom može prevesti 24 osobe. Kreće se po trasi dugoj 1028 metara, uspinje se na 448 metara visine, a od dna do vrha i obratno stiže za 12-ak minuta. 



Valja imati na umu da je uspinjača prometuje po vrlo strmom terenu, ali nije ekstremno brza. Iako na internetu kruže nevjerojatne snimke Gelmerbahna kao da je riječ o kakvom vlaku smrti, on postiže brzinu od tek dva metra po sekundi.

Kako to stvarno izgleda kada se spuštate Gelmerbahnom pogledajte u YouTube videu kanala amateurcameraman.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju