Isstolpsittning ili sjedenje na ledu natjecateljska je aktivnost u švedskom gradu Vilhelmina. Ono se organizira u toj europskoj državi u veljači svake godine u sklopu manifestacije Vilhelmina Winter Weekend.

Dobro zabundani natjecatelji popnu se ljestvama na ledeni tron visok oko dva i pol metra i sjede na njemu do 51 sat kako bi pobijedili. Svakih nekoliko sati smiju se spustiti na 10-ak minuta i obaviti toalet.

Ne samo da tijekom izazovnog zadatka moraju trpjeti niske temperature koje u veljači u Švedskoj znaju pasti i na -20 Celzijevih stupnjeva već ne smiju ni kratiti vrijeme gledanjem u pametni telefon i slične elektroničke sprave.

Isstolpsittning je fizički i psihički izazov za tijelo i duh. Najteži dio natjecanja je kad padne noć, a natjecateljima se počnu zatvarati kapci. Oni koji žele pobijediti trude se ne zaspati kako ne bi slučajno skliznuli s ledenog trona i tako se diskvalificirali iz utrke.

Pobjeđuje onaj tko ostane sjediti na ledenom tronu nakon isteka 51. sata te osvaja 35.000 švedskih kruna, odnosno oko 3145 eura.

Trenutačno se traže zainteresirani za ovogodišnje natjecanje, o kojem više možete saznati na službenim stranicama Vilhelmina Winter Weekenda.

 

Jeste li znali? Odličan razlog zbog kojeg Šveđani petkom navečer ne izlaze iz kuće Švedska čokoladna torta kladdkaka Švedska - 2 Švedska - 1 +1 Švedska - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju