Poznata je stvar da Nijemci kobasice, njih čak 1200 vrsta, shvaćaju vrlo ozbiljno. Pravo vrijeme za istraživanje tog dijela njemačke gastro ponude svakako je Oktoberfest. Taj je bavarski festival originalno nastao kao vjenčano slavlje kralja Ludwiga I. 1810. godine. Središnji moto festivala je osjećaj „gemutlich“ koji se prevodi kao „sreća u dobrom društvu“.

Iako ga mnogi prvenstveno povezuju s pivom, ovdje i hrana zauzima važno mjesto. Tradicionalna jela koja se serviraju tijekom Oktoberfesta su schweinshaxe (pečena koljenica) i steckerfisch (riba s roštilja), te naravno kobasice na koje su domaćini posebno ponosni.

Mada je i ove godine zbog pandemije Oktoberfest otkazan, to nije razlog da ne naučite sve o najpopularnijim kobasicama, te se potencijalno pripremite za 2022. godinu!

Bratwurst

Možda najpoznatija kobasica radi se od telećeg i svinjskog mesa i može biti svježa ili dimljena. Jede se kuhana ili s roštilja a po kojem god receptu da je spremljena, mora biti jako sočna. Servira se s perecom, krumpirima i kiselim kupusom.

Knackwurst

Ove su kobasice kratke i debele, uglavnom dimljene i proizvedene od kombinacije teletine i svinjetine. Sadrže i dosta češnjaka što im daje karakterističan okus. Također se jedu kuhane ili pečene na roštilju uz obilje senfa i kiselog kupusa.

Frankfurter Wurstchen

Kako im naziv kaže, recept potječe iz Frankfurta a kobasica je popularna u cijelom svijetu, posebice u Americi kao klasični hot dog. Duguljasta i glatka kobasica ima blago dimljeni okus. Uglavnom je napravljena od svinjetine. Za originalni doživljaj nakon kratkog kuhanja ubacite ju u pecivo s hrenom i senfom.

Weisswurst (Bockwurst)

Bijela kobasica smatra se pravom kraljicom Oktoberfesta i tipično je bavarsko jelo koje se tradicionalno jede prije podneva. Radi se od kombinacije svinjskih leđa i teletine a blagi okus duguje začinima. Najbolje ju je kratko prokuhati u kipućoj vodi a znat ćete da ste ju prekuhali ako pukne po sredini. Tradicionalno se servira u zdjeli vruće vode i možete ju jednostavno oguliti prije jedenja. Uz nju savršeno pristaje bavarskih slatki senf.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju