Možete li zamisliti toliko veliku ogradu koja bi od Hrvatske vodila otprilike do Tadžikistana, ili dalje, sve do Kine? Takva rekorderka, najdulja na svijetu, stanuje u jugoistočnoj Australiji. Žičana ograda postavljena za obranu ovaca od australskog grabežljivca dinga, nabrojala je 5531 kilometra duljine s kojima se upisala u Guinnessovu knjiga rekorda.

„Protudingovska“ ograda od žice i drveta visoka 1,8 metara promijenila je izgled australske divljine, ali i značajno utjecala na životinje. Tako je primjerice broj klokana i zečeva koji žive unutar granica ograde veći od onog s druge strane jer nisu u opasnosti od dinga.

Zbog toga je ondje raširenija prekomjerna ispaša pa neke vrste poput primjerice zeba nemaju dovoljno hrane. Osim toga, ograda onemogućuje migraciju životinja pa se tako i smanjuje širenje sjemena diljem Australije. Utjecaj ograde na okoliš vidi se iz svemira: snimke pokazuju veliku razliku u količini travnatog pokrivača na mjestima gdje je dingo glavni.

Najdulja ograda na svijetu - 1 Najdulja ograda na svijetu - 1 (Foto: Shutterstock)

Ograda podignuta od istočnog Queenslanda pa sve do australske obale podignuta je kasnih 1800-ih i ranih 1900-ih kako bi se polja zaštitila od zečeva, a kasnije je prilagođena kako bi se zaštitila stoka, posebice ovce, od dinga. Proteže se kroz tri države, uključujući 150 kilometara koji prolazi kroz crvene pješčane dine pustinje Strzelecki.

Jedan od najmračnijih gradova na svijetu: Potrošili milijune na solarna ogledala da bi imali zraku sunca na glavnom trgu Rjukan - 1 Rjukan - 2 Rjukan - 3 +4 Rjukan - 2

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju