Istražili smo koja vam jela svjetskih kuhinja mogu pomoći u ratu protiv mamurluka – gdjegod da se (takvi) probudite. Ako i zaboravite sve s ovoga popisa, sjetite se samo da je tajna u – masti i hidrataciji, a i tablete protiv glavobolje dobro će vam doći.

Odvratan, svima poznat osjećaj uopće ne zavrjeđuje da mu posvetimo makar i ulomak. Zato neka ostane na tome da je odvratan, i bacamo se na savjete čime si i kako pomoći – neovisno o tome u kojem ste se kutku svijeta probudili.

Morate uvijek biti spremni na sve, pa je dobro da malo proširite vidike (i kućno-kuhinjsku apoteku). Kunete se u tekućinu od sarme kao spasonosni eliksir? Izvrsno, ali što kada je najbliža sarma tisuće kilometara od vas? Ne, ne morate nositi putnu bočicu rasola, našli smo savjete iz čitavog svijeta koji će vam pomoći da preživite mamurluk i ugodite izmučenom organizmu.

Masno i prženo

Odrezak, jaja i pohani kruh – ova bombastična kombinacija proteina i masti može vas izliječiti od svega. Trebate se samo dovući do kuhinje ili do najbliže zalogajnice jer ćete ovakvu ponudu, srećom, pronaći na svim naseljenim kontinentima.

Pečena jaja sa slaninom – varijacija na masno kao temu, prva u nizu.

Hamburger – što masniji. Vrijedi isto kao i za prženo sve odozgo.

Sendvič Sloppy Joe – ovaj popularni američki sendvič je pecivo nadjeveno umakom sličnom bolonjezu, a indijska varijanta zove se Kheema Pav.

Slanina – svugdje u svijetu gdje se proizvodi ili uvozi slanina – pržena, jer nema labavo protiv mamurluka – je visoko na listi preporuka.

Pizza – ima i povrća i ugljikohidrata i proteina, a pobrinite se da na njoj bude i dosta masti. Dobro će vam doći i ljutina, nemojte štedjeti.

Dim sum – kineske knedle punjene svim i svačim i kuhane na pari imat će blagotvorni učinak za iscrpljeni i dehidrirani organizam.

... ili jušnato

Juhe, variva i gulaši – primjećujemo da postoje nacionalni favoriti, ali za prvu ruku poslužit će i zaboravljena goveđa kocka iz hladnjaka, ili odmrznuti temeljac s rižom. U svijetu su dobre recenzije kao lijek protiv mamurluka dobili:

pho, ukusna vijetnamska goveđa juha s kašastim rezancima i svježim začinima doslovno diže ou mrtvih;

kolumbijski sancocho od goveđih rebara, tradicionalna juha s krumpirom, jukom, zelenim trputcem, kukuruzom i bosiljkom, izdašna je i hranjiva, a istovremeno i liječi:

indijski dal s rižom, jednostavno varivo od leće i raznog povrća, ukusno i - spasonosno.
Meksički čili bogat je antioksidansima, prepun vitamina i od njega ćete se stvarno osjećati bolje. Na kraju,

birria, meksički ljuti mesni gulaš također sadrži sve što će vas spasiti, a i dodaci koji se uz njega jedu imat će blagovtvorni učinak – luk, bosiljak, limeta i tortilja da upije višak tekućine.

A za popiti?

Coca-cola – ovaj gazirani šećer davno je ušao u kućnu „medicinu“ kako sredstvo za poboljšanje probave ili ublažavanje boli u trbuhu, pa nas ne čudi da se našao i na ovome popisu.

Pivo, kaži Indijci. Imaju i izreku zahbaljujući kojoj se ta mudrost prenosi s generacije na generaciju.

Piće u kojem ste sinoć pretjerali, ne možemo se ne pohvaliti da i mi imamo izreku o liječenju mamurluka: Klin se klinom izbija.

Smoothie od tamnozelenoga povrća i s puno antioksidansa hidrirat će vam tijelo i nadoknaditi izgubljene vitamine i minerale.

Rooibos čaj izvrstan je za čišćenje, a ako vas boli želudac, kombinirajte ga s metvicom.

Leche de tigre, ako pitate Peruance. Napitak od ribe, luka, češnjaka, đumbira, korijandera i čilija - radi. A ako ne volite piti nešto što ima miris na ribu, preporučujemo da to popijete umjesto onoga što ste namjeravali i poštedite se muka od dana kasnije.

Za kraj, klasik. Bloody Mary. Ako se već osjećate nikako, nadjačajte to sa stilom.


 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju