Crikvenica se smjestila na ušću rijeke Dubračine, svega 35 kilometara od grada Rijeke. Administrativno spada u Primorsku-goransku županija. Grad je nastao na ostacima nekadašnjeg rimskog naselja Ad turres, koja je u prošlosti bila luka za sva vinodolska naselja u unutrašnjosti. Rimljani su prepoznali ovaj teritorij kao idealno mjesto za luku zbog mnogih uvala u koje su se mogli skriti trgovački brodovi, ali i zbog velikog ušća rijeke Dubračine, koja je nekada bila plovna.

Crikvenica je nastala na ostacima nekadašnjeg rimskog naselja Ad turres, koja je u prošlosti bila luka za sva vinodolska naselja u unutrašnjosti. Naziv naselja Ad Turres u prijevodu bi značio 'pod tornjevima'. To govori o tome kako su se na obližnjim vrhovima nalazili tornjevi s kojih su ovdašnji stanovnici mogli nadzirati uski kanal koji prolazi između kopna i otoka Krka, a s druge strane imali su savršen pogled na stari prometni pravac kroz Vinodol. Kroz Vinodol, u doba Antike, prolazio je stari rimski put koji je započinjao u talijanskoj Aquileji i prolazio preko Vinodola i povezivao kopnenim putem rimsku provinciju Dalmaciju s 'matičnom' zemljom.

U 8. stoljeću u ove krajeve dolaze Hrvati te organiziraju svoju župu. Bavili su se prvenstveno zemljoradnjom, stočarstvom i ribarstvom, a od romanskog stanovništva naučili su vještinu uzgoja vinove loze. Zbog toga je Vinodol dobio svoj naziv, dolina vina. Poznato je da iz ovog područja potječe i prvi pravni dokument Hrvata, i jedan od najstarijih u Europi. Riječ je o Vinodolskom zakonu iz 1288., a specifičan je i po tome što je pisan glagoljicom.

No to je sve bilo prije osnivanja grada Crikvenice. Ona je osnovana u 1412. godini kada je Nikola IV. Frankopan potpisao darovnicu i tako omogućio gradnju samostana za redovnike Sv. Pavla Pustinjaka. Tako je počela povijest, a rezultat je grad koji danas privlači sve više istraživača povijesti.

Što raditi u Crikvenici?
Danas je Crikvenica orijentirana na turizam, a manje na ribarstvo koje je nekada bilo primarna grana. Duge pješčane i šljunčane plaže prava su mjesta za izležavanje na suncu, ali za aktivni odmor na moru. More u Crikvenici je posebne čistoće, a plaže i brojne mirne uvale pružaju višestruka uživanja za sve generacije. Glavna gradska plaža prilagođena je osobama s invaliditetom te se na njoj nalazi rampa koja olakšava ulazak u more.

Svi ljubitelji kućnih ljubimaca u Crikvenici dolaze na svoje. Naime od 2010. godine otvorena je prva javna plaža za kućne ljubimce sa posebnim nadstrešnicama za zaštitu od sunca. Stoga ako imate mačka koji se voli brčkati u slanoj vodi ili papigu koja se voli šepuriti u plićaku svakako uzmite Crikvenicu u obzir. Sa psom možete i u prvi hrvatski kafić za četveronožne ljubimce koji se nalazi u uvali Podvorska

Zbog svog položaja Crikvenica je poznata i po biciklističkim stazama koje od mora vode u Vinodolsku dolinu. Opisano je šesti staza, a sve one idealne su za rekreativce ali i za treninge timova za trke. Područje oko Crikvenice idealno je i za planinare i šetače. Na ovom području nalazi se sedam zanimljivih staza koje se protežu uz obalu i nastavljaju u borovoj šumi i zelenom zaleđu prema planinarskim stazama.

U samom centru Crikvenice nalazi se Aquarium u kojem na 200 metara kvadratnih obitava više od stotinu vrsta riba iz Jadranskog mora, ali i nekoliko primjeraka slatkovodnih riba poput pirana.

Crikvenica je grad koji u svako doba godine svojim posjetiteljima pruža puno mogućnosti za zabavu, odmor i rekreaciju. Relativno mala udaljenost od kontinentalne Hrvatske činu ju idealnom za vikend izlet, ali i za jednodnevni odmor na moru.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju