Splitska stara jezgra toliko je spektakularna i neobična da će vaš posjet učiniti nezaboravnim. Samo srce grada nalazi se unutar zidina palače starog rimskog cara Dioklecijana, a koje je izgrađena u 3. stoljeću. Dioklecijan je rođen u obližnjem rimskom naselju Saloni 245. godine, te je u svojem životu ostvario briljantnu karijeru kao vojnik i postao carem u dobi od 40 godina.

295. godine odlučio je ovdje sagraditi palaču kako bi u miro proveo dane u mirovini, ali i kako bi se vratio rodnoj Dalmaciji. Na kraju je tako i bilo, po završetku palače Dioklecijan se povukao s prijestolja. Nakon njegove smrti, tijelo je položeno u osmerokutni mauzolej, oko kojeg je sagrađena velebna splitska katedrala.



U 615. godini, kada su barbarska plemena napala Salonu, rijetki sretnici uspjeli su unutar palače pronaći utočište te su carske odaje pretvorili u skromnija mjesta za stanovanje. Tako je palača prerasla u urbani centar, a do 11. stoljeća naselje se proširilo i izvan drevnih zidina.

Pod vladavinom Venecije (1420. -1797.), Split je predstavljao svojevrsna vrata u balkansku unutrašnjost te je postao jedna od glavnih trgovačkih luka na Jadranu, a brojne renesansne palače svjedoče o bogatstvu toga vremena. Kada su Habsburgovci preuzeli kontrolu nad Splitom tijekom 19. stoljeća, izgradnjom pruge Split – Zagreb – Beč, uspostavljena je kopnena povezanost sa Središnjom Europom. Danas je povijesni centar grada pod zaštitom UNESCO-a i uvršten na popis svjetske kulturne baštine.

Dioklecijanova palača svakako je središnji dio splitskih znamenitosti. Plača je dvjema 'ulicama' podijeljena na četiri dijela, Dioklecijanova ulica koja se proteže od sjevera prema jugu i Poljana kraljice Jelene koja se proteže od istoka prema zapadu. Svaki od četiri zida ima glavna vrata, a najznačajnija od njih su Zlatna vrata.



Kako je Split nastao kao rimska provincija, trebao je imati hram posvećen jednom od rimskih božanstava. Car Dioklecijan posebno je štovao boga Jupitera te je njemu u čast dao podiči hram. Ovaj hram kršćani su pretvorili u svoju crkvu nakon žestokog progona kršćana koji je nad njima provodio sam car Dioklecijan.

Nakon prelaska Rimskog Carstva na kršćanstvo splićani su izgradili katedralu sv. Dujma. Katedrala je izgrađena oko mauzoleja cara Dioklecijana kao svojevrsnu osvetu caru Dioklecijanu što je proganjao kršćane. Crkva je posvećena sv. Duji koji je djelovao u obližnjoj Saloni i kojeg je sam car dao pogubiti tijekom svojih egzekucija.

Nedaleko od Rive nalazi se galerija jednog od najvećih, ako ne i najvećeg hrvatskog umjetnika, galerija Meštrović. Sam Ivan Meštrović dizajnirao je ovu zgradu kao ljetnu rezidenciju za sebe i svoju obitelj. Trenutačno je u njoj izloženo preko 200 Meštrovićevih djela od drva, kamena, bronce i mramora. Sama galerija svojevrsna je zelena oaza u srcu grada sa kafićom koji rado posjećuju roditelji s djecom preko dana a preko noći ovdje sve vrvi od mladih



Još jedna galerija vrijedna je spomena u Splitu. Riječ je o galeriji Vidović. Emanuel Vidović zasigurno je jedan od najpoznatijih splitskih slikara. Ovdje su izložena 74 njegova djela koja su gradu donirali pripadnici njegove obitelji.

Danas Split ponovno doživljava svoju renesansu. Cijeli grad živi za turizam i skoro svi trude se ugoditi svojim posjetiteljima kako bi ovdje proveli svoj nezaboravan odmor. Bogata povijest, kultura, fenomenalna gastronomija samo su dijelić onoga zbog čega je Split ove godine proglašen gradom koji svakako treba posjetiti. Zbog toga je naš Split hit.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju