Iako je ukrajinsku turističku sezonu prošle godine obilježio Černobil zahvaljujući Netflixovu serijalu, valja se podsjetiti da nije sve tako crno (doslovno). Ukrajina se može pohvaliti i romantičnijim atrakcijama poput svojih prekrasnih ružičastih jezera i zaljeva. Danas izdvajamo Sivaš, ''ukrajinsko Mrtvo more''.

Nalazi se između ukrajinskog kopna i krimskog poluotoka, a dio je većeg sustava plitkih laguna Azovskog mora. Iako je u dodiru s morem i odvaja ih samo tanak dio kopna ispresijecan na nekoliko uskih lokacija, ovaj zaljev zbog svoje posebnosti često se naziva jezerom ili morem za sebe.

Mjestimično ružičastu boju i crvenkaste tonove dobiva od svog stanovnika - jednostanične alge Dunaliella koja ima veliku otpornost na slanost vode, a daje boju i poznatijem Ružičastom jezeru u Australiji.

Njegov salinitet iznosi 35 %, što je više od Mrtvog mora, a njegova ljekovita svojstva i minerale prepoznale su kozmetičke kuće Njemačke i Austrije koje svoje proizvode baziraju na ljekovitom blatu iz Sivaša.

Površina mu varira zbog promjenjivog vodostaja, naročito za sunčanih i toplih razdoblja kada razina vode drastično padne i otkrije golu, ''mrtvu zemlju'', no obično se govori o 2500 kvadratnih kilometara.

Iako je ogromno, jezero je prilično plitko – većim dijelom duboko je jedan metar, dok u najdubljem dijelu dubina iznosi ''čak'' tri metra. Na njemu se nalazi i nekoliko otočića na kojima rastu posebne vrste trava, tulipani i kadulja, a na obali raste zeleno raslinje prilagođeno slanim uvjetima.

Što bi izlet u Ukrajinu bio bez malo Slavorum prošlosti? Tako je i povijest ovog mjesta obilježio pad sovjetskog vojnog aviona 1969. godine, koji je eksplozijom stvorio ogromnu rupu. Iskopavanjem dijelova koje je uslijedilo, jarak je dodatno produbljen, no negativnih posljedica srećom nije bilo.

Danas je popularno izletište za domaće i turiste iz susjedstva, a najljepše roza dijelove možete doživjeti na sjeverozapadnom dijelu kod sela Hryhorivka. Opremljeno je kabinama, ležaljkama, igralištem za djecu, parkingom i popratnim sadržajima, a cijene smještaja su prilično jeftine. Sam ulaz na jezero je besplatan.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju