I dok veći i poznatiji gradovi u Portugalu privlače veliku pozornost, romantični srednjovjekovni gradić Obidos u središnjem Portugalu, samo sat vremena vožnje od Lisabona, itekako je vrijedan posjeta.

Mali gradić Obidos bio je svadbeni dar portugalskog kralja supruzi 1282. godine. Popločane ulice, okrečene kuće s jarko oslikanim ukrasima i čudesni srednjovjekovni dvorac čine ovaj grad opasan zidinama pravim draguljem.

Unatoč tome što je relativno malen, ako ovdje odlučite provesti par sati, neće požaliti, a ako je vjerovati ekipi s portala travelawaits, ovo su neke od najboljih stvari za „utrošak“ vremena.

Šetnja starim ulicama

Ne postoji bolji način za doživjeti bajkoviti Obidos od šetnje uskim kamenim ulicama. U sporednim ulicama vidjet ćete tradicionalne kuće okrečene bijelom bojom kako bi se što bolje odvratilo ljetno sunce. Cvjetovi jarkih boja poput bugenvilije zaklanjaju mnoge prozore, ali i vrata, dajući gradu dozu romantike. Prošećite glavnom gradskom ulicom Rua Diretta i istražite razne trgovine, restorane…

Obidos - 1 Obidos - 1 (Foto: Getty Images)

Dvorac

Dvorac kakav danas postoji datira iz vladavine kralja Denisa i proglašen je jednim od sedam čuda Portugala. Srednjovjekovna struktura dvorca vrlo je dobro očuvana. Posjetitelji mogu prošetati kamenim zidinama i uživati u pogledu na selo kao što su to nekada davno činili kraljevi, te bar na trenutak maštati kako je to izgledalo biti vlast.

Porta da Vila

Porta da Vila je jedno od najljepših mjesta u Obidosu i trebalo bi biti na vrhu liste „to do“ stvari. Radi se o dvostrukom luku glavnog ulaza u stari grad, ali i o malenoj kapelici. Sama struktura sastoji se od dva niska ulaza, a između njih nalazi se mali balkon, lijepo ukrašen bijelim i plavim „azulejo“ pločicama iz 18. stoljeća i oslikanim stropom.

Obidos - 4 Obidos - 4 (Foto: Getty Images)

Crkva i trg Sv. Marije

Kada je kralj Afonso I. preoteo Obidos od Maura, sagradio je crkvu na glavnom trgu. Crkva Svete Marije je glavna crkva u Obidosu, a iako je veći dio uništen tijekom godina, uspješno je rekonstruirana, te iznutra prekrivena prekrasnim pločicama. Također provedite vrijeme istražujući trg, gdje se nalazi i „stub srama“ korišten za ponižavanje i kažnjavanje kriminalaca u 15. stoljeću.

Internacionalni festival čokolade

Na svoje će doći i zaljubljenici u čokoladne okuse, s obzirom da se svakog proljeća ovdje održava Internacionalni festival čokolade. Na njemu se posjetitelji okupljaju kako bi kušali, stvarali i gledali čokoladu u punom njezinom sjaju. Umjetnici od čokolade stvaraju skulpture, a posjetitelji uživaju u zabavi uživo, demonstracijama, degustacijama, radionicama i izložbama.

Advent

Od kraja studenog do početka siječnja možete posjetiti prekrasni Božićni sajam u Obidosu. Cijela srednjovjekovna tržnica ukrašena je poput radionice Djeda Mraza, a možete se voziti nevjerojatnim božićnim vlakom ili popiti vruću čokoladu te kuhano vino. Imajte na umu da može biti malo gužve, posebno vikendom, ali čak i tada je moguće pronaći mirne popločane uličice ako želite izbjeći more ljudi na već spomenutoj Rua Direita.

Europski otok vječnog proljeća: Raj za planinare u kojem ćete vidjeti šume i staze kakve ne postoje nigdje drugdje Madeira Madeira Staze uz vodene tunele u Madeiri +0 Staze uz vodene tunele u Madeiri

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju