Ako ste vlasnik psa, vjerojatno ste se na našoj obali susretali s ograđenom kaljužom nepristupačnog ulaza pored koje stoji važna tabla s natpisom: "Plaža za pse". Stvari idu nabolje, to moramo priznati, pa se tako u Istri redovito osjećate dobrodošlima, a vrlo je slično i na Kvarneru, dok i u Dalmaciji postaju sve otvoreniji prema ideji da i novac gostiju sa psima vrijedi. 

Ne računajući skrovite i divlje uvale i plaže, tražili smo plaže za pse na kojima i vlasnik može normalno ući u more i izaći iz njega, staviti ručnik na podlogu bez mrlja od nafte ili – popiti piće. Pročešljali smo obalu i iz vlastitog i iskustava drugih složili popis plaža na kojima ćete se - osjećati kao ljudi, a vaši će četveronožni prijatelji uživati.. kao psi.

Istra

Kamo god krenete, u Istri ćete biti dobrodošli i ako imate psa. Novigrad, Medulin, Pula, Poreč, Rovinj, Umag, Vrsar i Labin, Rabac… samo su neki od gradova koji imaju uređene plaže za pse ili plaže na koje smiju psi. U Novigradu postoji i Dog Dreams Beach and Bar, kafić na plaži za pse i njihove vlasnike, koji se svojim uređenjem i ponudom trudi razmaziti i jedne i druge.

Jedna od najljepših prirodnih psećih plaža sigurno je Premantura na krajnjem jugu Istre, unutar zaštićenog područja rta Kamenjak. Plaža za pse nalazi se u kampu Stupice i ima lijep ulaz u more, a na plaži je i Safari bar u kojem se možete osvježiti u uživati u hladu sa svojim ljubimcem.

Primorje i Kvarner

Na Kvarneru i u riječkom Primorju ćete također bez problema pronaći plaže za pse, barem u blizini svih većih turističkih mjesta. Rijeka ima dvije prilično pristojne plaže za pse, Plaža Brajdica, kao i ona na Kantridi ugodne su i za vlasnike jer imaju lijepi ulaz u more i tuševe. Sa psima možete na kupanje i u Kostenu, na Puntu Kolovu između Opatije i Ičića ili na plažu ispod Ville Frappart u Opatiji.

Plaža Podvorska je vjerojatno najpoznatija uređena dog friendly plaža u Crikvenici, najviše zbog prvog domaćeg psećeg birca na plaži - Monty’s dog beach. Uz pseći meni, tu su i razni sadržaji za pse, pa nije neobično što je ova plaža proglašena čak i najuređenijom psećom plažom na svijetu. U Montyju se možete počastiti i na Rabu, na Artiću otprilike kilometar udaljenom od stare gradske jezgre.

I drugi veći kvarnerski otoci, Lošinj, Cres, Krk i Pag imaju više psećih plaža koje su ili odvojene uvale ili često dio plaže u kampu ili ograđeni dio gradske plaže pa su na njima dostupni i tuševi.

Dalmacija

Za razliku od Splita, koji se može pohvaliti novom i uređenom plažom, ni Zadar ni Šibenik nemaju pseće plaže u gradu. Iz Šibenika ćete morati u Vodice ili na Murter, a iz Zadra do Zatona ili Privlake. U Zatonu Malom pseća se plaža nalazi u Zaton Holiday resortu, pa se ulaz na nju i plaća, ali obiljuje raznim sadržajima. Plaža u Privlaci također je dobro opremljena i bogata sadržajima.

Pseća plaža Duilovo na splitskom Žnjanu nova je i tuševima, kabinama i šatorima za zaštitu od sunca, opremljena plaža, ali dobro je znati i da se psi mogu kupati na svim neoznačenim plažama na Marjanu.

 Službene pseće plaže ili bar „mjesta za kupanje pasa“ i Omiš i Makarska, Dubrovnik, Brač i Korčula. Na Hvaru je psima dozvoljeno kupanje na dijelu lijepe šljunčane plaže ispod Zaraća, a jedna od plaža koja spaja i prirodnu ljepotu i gostoprimstvo prema je "party" plaža u Komiži na kojoj je i Dog Beach Bar, u kojemu će i danju i noću uživati vlasnici pasa koji se ne žele odreći društvenog života na ljetovanju.


Što stranci trebaju znati prije dolaska u Hrvatsku: "Split je precijenjen, plaže su pune kamenja i malo toga radi nedjeljom" Hrvatska - 6 Zadar Zagreb, Hrvatska +0 Split

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju