Piramide smještene u Gizi svakako su jedne od najpoznatijih građevina svih vremena. Nalaze se tek petnaestak kilometara od Kaira, a i jedine su s popisa antičkih svjetskih čuda koja je moguće vidjeti i dan danas. Najpoznatija među njima je Keopsova piramida, a ovo su neke stvari koje o njoj možda do sad i niste imali prilike pročitati…

Sagrađena za vrijeme Keopsove vladavine

Neka vas ne buni ako negdje pročitate kako je sagrađena za vrijeme Kufua, s obzirom kako su Kufu i Keops zapravo jedna te ista osoba. Vrlo brzo nakon što se domogao moći, Keops je dao izgraditi piramidu u kojoj će biti pokopan, a koja je to, nakon više od 4 i pol tisuće godina, i danas živa. Također, manje je poznato kako je i ostale dvije piramide, Kefrenovu i Mikerinovu, također dao sagraditi – Keops. Piramide i danas nakon toliko godina izgledaju impresivno, iako se naravno, i na njima vidi zub vremena, pa tako stranice piramide odavno nisu potpuno glatke kakve su bile prilikom dovršetka izgradnje.

Građena je više od 20 godina

Keopsova piramida - 2 Keopsova piramida - 2 (Foto: Getty Images)

Trebalo je oko 20 godina da se Velika piramida dovrši. Grčki povjesničar Herodot tvrdi da je za rad bilo potrebno 100 tisuća radnika, međutim, nedavni dokazi pokazuju da je posao zahtijevao radnu snagu od maksimalno 40 tisuća ljudi. Postoji značajna rasprava o tome kako su piramide izgrađene i jesu li radnici bili robovi ili kvalificirani radnici, kao i koliko ih je bilo potrebno za izgradnju. Jedna stvar koja se čini da je riješena posljednjih godina je činjenica da su radnici najvjerojatnije bili plaćeni, a ne robovi, kako se dugo godina mislilo.

Preko 2 milijuna kamenih blokova za izgradnju

Egipatski spomenik sastoji se od oko 2 i pol milijuna kamenih blokova. Procjene količine upotrijebljenih materijala su 5 milijuna tona vapnenca i 8 tisuća tona granita. Metoda koja se koristila za transport i postavljanje blokova još je jedan izvor rasprave među stručnjacima. Kamenje je najvjerojatnije vučeno po pijesku i podizano pomoću sustava užadi, ili gurano na rampe koje su bile podmazane vodom kako bi se spriječilo trenje. Kako bi kamenje dovezli na mjesto gradnje, čamcima su ga nosili po Nilu i eventualno gurali preko pustinje „strojem“ izumljenim za tu svrhu.

Keopsova piramida - 1 Keopsova piramida - 1 (Foto: Getty Images)

Gotovo 4 tisuće godina najviša zgrada na svijetu

Piramida se mogla podičiti punih 3 tisuće i 8 stotina godina kako je bila najviša građevina koju je čovjek sagradio. Visina piramide je 146 metara, a s trona ju je 1300. godine nove ere „skinula“ katedrala u britanskom Lincolnu čija je visina 160 metara.

Više puta je pljačkana

Iako je piramidu otkrio britanski istraživač William Petrie, u nju su mnogo prije njega ulazili „nepozvani“ gosti. Naime, više puta posjetili su je pljačkaši. Valja reći kako je pljačka bila uobičajena pojava u starom Egiptu, iz osvete, tijekom ekonomskih teškoća ili od strane pokojnikove rodbine. Kraljevi su smatrani inkarnacijom boga Horusa, pa su potomci mrtvih kraljeva objekte grobnica doživljavali kao svoje, te nisu dvaput razmišljali o „posuđivanju“ vrijednih stvari iz njih.

Čudo antičkog svijeta: Svjetionik u Aleksandriji bio je najviša građevina svoga doba, a sada bi mogao postati dio podvodnog muzeja Svjetionik u Aleksandriji, Egipat - 5 Svjetionik u Aleksandriji, Egipat - 2 Svjetionik u Aleksandriji, Egipat - 3 +1 Svjetionik u Aleksandriji, Egipat - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju