Kraljevski grad Edinburgh zove na istraživanje. Prirodne i povijesne ljepote će vas očarati, a sama šetnja srednjovjekovnim gradom urezat će vas se dugo u pamćenje. Ako ste 24 sata u Edinburghu, ovo je članak za vas.

Kako od aerodroma do centra?

Aerodrom Edinburgh Airport smjestio se nešto manje od 10 kilometara udaljenosti zapadno od grada. Do tamo će vam od aerodroma trebati samo pola sata vožnje, ovisno o prijevoznom sredstvu za koje se odlučite. Dostupni su vam autobus, tramvaj i shuttle bus, a najbrža i ujedno najskuplja opcija jest taksi koji ćete platiti oko 20 eura. Naš je savjet da odaberete autobus ili tramvaj koji će vas do centra dovesti za 30 minuta po cijeni od 7 eura za tramvaj, odnosno 5 za autobus.

Kako se kretati po gradu?

Iako je grad malen i srednjovjekovnu jezgru možete istražiti pješice, vjerujemo da će vam trebati i pokoja autobusna ili tramvajska linija. Dakle, autobusi i tramvaji dostupni su i po centru. Autobusi prometuju od 0 do 24, a prijevoznici su Lothian i First. Budući da je Lothian onaj koji ćete najviše viđati i koristiti ga, platit ćete ga 14 kuna (1,70 funte) po smjeru.

No naš je prijedlog da kupite dnevnu kartu kojom se možete voziti i tramvajem i autobusom, a koja će vas stajati 33 kune (4 funte), što je isplativije. Imajte samo na umu da vozači ne vraćaju ostatak novca, stoga pripremite točan iznos. Posljednjeg dana kupite Lothian Adult Airport DAYticket , koji će vas stajati 4,50 funte i omogućit će vam vožnju gradom, ali i do aerodroma.

Zanimljive činjenice o Edinburghu

Edinburgh osim što je vizualno atraktivan grad zbog mnoštva srednjovjekovne ostavštine, zanimljiv je i zbog srdačnih domaćina, s kojima ćete se sprijateljiti bez problema. Zovu ga i „Auld Reekie“, odnosno Old Smokey, a razlog je taj što je u prošlosti nebo iznad grada često bilo prepuno dima od izgaranja ugljena i drva za grijanje. Upravo zbog tog dima Edinburgh je postao prvo mjesto na svijetu u kojem je postojala vatrogasna služba.

Naravno, Edinburgh je poznat i po viskiju za koji ste sigurno čuli. Nadamo se da se možete pohvaliti da ste barem jednom kušali škotski viski, a ako niste, onda ćete sigurno kad posjetite Edinburgh. Brzo ćete shvatiti da na odabir imate mnoštvo destilerija i specijaliziranih barova razasutih po gradu.

Ipak, nešto je još zaista posebno što je vrijedno spomenuti. Mnogi ovaj grad posjećuju upravo zbog Kamena sudbine. Posljednji je put korišten u krunidbi kraljice Elizabete II., a što je s kamenom danas, ostavljamo vam da saznate Edinburghu i tako imate još jedan razlog za posjet ovom jedinstvenom gradu.

Što vidjeti u Edinburghu?

Svakako vam preporučujemo da se pridružite nekoj od free walking tura jer ćete tako najbolje upoznati srednjovjekovni dio grada, a on će vas, vjerujte, zaista očarati. S ekipom na turi ili sami, obvezno istražite Victoria Street, prošećite do famoznog Edinburgh Castlea koji se smjestio na Royal Mileu. Nećete uživati samo u dvorcu već i u pogledu koji se pruža na cijeli grad. Nešto predivno i osjećaj za pamćenje!

Na popis atrakcija stavite Nacionalni ratni muzej, Nacionalni spomenik ratu, Honours of Scotland, St. Giles Cathedral i Real Mary King's Close. Ako imate vremena, zaputite se i do takozvanog Arthurova sjedala, vrha koji se nalazi na, pazite sad, izumrlom vulkanu s kojeg se pruža izvanredan pogled.

Ako želite uštedjeti, razmislite o kupnji Edinburgh City Passa ili karte The Royal Edinburgh. Prva uključuje posjetu 23 atrakcije, među kojima su i poznati zoološki vrt Edinburgh Zoo i Edinburgh Dungeon, dok druga uključuje ulaznicu u Edinburgh Castle, Palace of Holyroodhouse i The Royal Yacht Britannia te tri autobusne ture po gradu, čime štedite 25 % po atrakciji. Cijene se kreću od 45 do 57 funti.

Od delicija obavezno kušajte haggis, škotsko nacionalno jelo koje se pravi od zobenih pahuljica, različitih začina i ovčjih ili telećih jetrica. Iznenadit ćete se kad vam jelo posluže kao puding! Uživajte u Edinburghu, kraljevskom gradu.

  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju