Vjerovali ili ne, na oduševljenje romantičnih duša kojima je definicija odmora pitomo uživanje u knjigama u udobnom kauču sa šalicom čaja – postoji takva destinacija. Štoviše, samoproglasila se „Kraljevstvom knjiga“. I ne, nije jedna od onih umjetno stvorenih, sterilnih destinacija koja gomila knjige na policama samo kako bi opravdala tu titulu i držala prvo mjesto u svijetu.

A ne, ovo je malo kraljevstvo puno srca i duše, što se vidi već po njegovim uličicama i šarmantnim policama koje ponekad stoje i na kišnim ulicama. Dobrodošli u velški gradić Hay-on-Wye!

Bilo je to ne tako davne 1977. godine kada je Richard Booth, vlasnik lokalne knjižare i antikvarijata, proglasio Hay-on-Wye neovisnim knjiškim kraljevstvom, a sebe samog, skromno, njegovim kraljem.

Richard je bio pomalo ekscentričan čovjek velike karizme pa je lako privukao pozornost britanskih, a potom i svjetskih medija koji su mu odmah priznali taj naslov. Na kraju krajeva, bila je dovoljna samo jedna kraća šetnja gradom da bi shvatili: to je to, gradić kao iz knjiga.

Hay-on-Wye, Wales - 2 Hay-on-Wye, Wales - 2 (Foto: cornfield % Shutterstock.com)

Mjestašce sa jedva 1 500 stanovnika trenutno ima čak 20 malih, neovisnih knjižara koje na svojim policama čuvaju čak 10 milijuna knjiga! Stanovnici su se u svojim knjižarama specijalizirali za niše kojima su skloniji, tako da ovdje doista možete pronaći svašta: od rijetkih starih povijesnih knjiga, do dječje literature i SF-a.

Posebno je atraktivan izgled ovih malih knjižara. Knjige su ovdje našle dom na neobičnim mjestima, a jedna knjižara inspiraciju za svoj izgled duguje slavnoj Shakespeare & Company knjižari u Parizu. Ovo čudo je čak i bivši američki predsjednik Bill Clinton prozvao „Woodstockom uma“.

Kakav Interliber, ponesite nekoliko kovčega i krenite u šoping. Samo, ako niste ljubitelj gužvi nalik onima na Interliberu, savjetujemo vam da posjetite Hay-on-Wye u svibnju, lipnju ili rujnu. Naime, zbog popularnosti koju je stekao, ovdje ljeti zna biti gužva na ulicama. No, ako vam ni to ne smeta, eto jedne neobične, a simpatične ljetne destinacije za odmor.

Nije Njemačka, a nije ni Francuska: Ova mala država ima najviše dvoraca u Europi Dvorac Kidwelly, Wales Dvorac Coch, Wales Dvorac Cheptow, Wales +1 Dvorac Conwy, Wales

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju