Etno-selo Herceg nadomak Međugorju jedinstven je turistički kompleks. Čitavo je selo izgrađeno na dotada pustom kamenjaru prije petnaestak godina, s idejom da u sadašnjosti pokaže kako je nekada, prije sto i više godina, izgledalo tipično hercegovačko selo. Na svakome koraku slavi se tradicija, ono što je Hercegovina nekada bila, pomalo zaboravljeni način života i rada.

Selo je sazidano od kamena da pokaže i sačuva posebnost autentičnih hercegovačkih kuća i njihovu etnografsku, povijesnu i graditeljsku vrijednost. S pozornošću kojom se pazilo da se sačuva izvorni izgled tipičnog hercegovačkog sela pazilo se i unutarnje uređenje, kao i na okućnice i krajolik. Masline, vinova loza, jezerca i potoci živi su kontrast kamenu i kamenjaru.

Zaselak čini 10 kamenih kuća u kojima se nalaze hotelske sobe te tri zasebne kućice-apartmani. Tu je i restoran, kao i desetak malih kuća-trgovina do kojih posjetitelji dolaze uskim kamenom popločanim uličicama.

Ni trgovačka ponuda ne odudara osnovne ideje: kupiti se mogu samo tradicionalni proizvodi poput domaćeg meda ili svježe samljevenog brašna, rukotvorine i autohtoni suveniri od kamena, drva i metala. Unutar Etno sela smjestila se i kapelica, ali i mali muzej sa zbirkom starina, boćalište i štale sa životinjama.

Posjetitelji se dočekuju s poslovičnom hercegovačkom gostoljubivošću, a izuzetno se pazi i na vrhunski standard – od usluge do kvalitete ležajeva i namirnica, opremljenosti apartmana te popratne ponude poput dvorana, bazena i igrališta.

Noć u dvokrevetnoj sobi doći će vas 75 eura, a u privatnom apartmanu 115 eura, a izdašan domaći doručak uključen je u cijenu.

Pouda restorana izrazito je bogata, no mi bismo istaknuli lokalne specijalitete poput hercegovačkih uštipaka, naravno – pršuta, sira i kajmaka (samo se zbog ovoga isplati otići na put), težačke pogače, fratarske juhe, čorbe od raštike, žaba u pršutu, hercegovačke tave ili jegulje.

Zvijezde vinske karte su, naravno, vrhunska vina autohtonih sorti žilavke i blatine koje se ubrajaju u najkvalitetnija svjetska vina.

Ukratko, Etno-selo Herceg nudi koncentrirano autohtono iskustvo najboljeg od Hercegovine na jednome mjestu i u kamenu čuva svjedočanstvo o nekim prošlim vremenima. Sa standardom i luksuzom koji traži suvremeni čovjek.

A ako vam pravo hecegovačko, prije svega gastro-, iskustvo bude previše pa morate prošetati, u blizini je prekrasni Mostar, čarobno izletište Kravica i plaže makarske rivijere.

Detalje o ponudi možete saznati na internetskoj stranici etno-sela Herceg: https://etno-herceg.com, a smještaj možete bukirati i preko platforme booking.com.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju