Fanjingshan je najviši vrh planinskog lanca Wuling u jugozapadnoj Kini. To zapanjujuće mjesto izdiže se na 2570 metara visine u Tongrenu u provinciji Guizhou, a smatra se svetim u kineskom budizmu još od vremena dinastije Tang.

Budistički hramovi počeli su se graditi na vrhu planine još u 7. stoljeću, no ostali su stajati na mjestu tek oni izgrađeni nekoliko stoljeća kasnije.

Bijela planina, Havaji Putovanja Bez ski lifta, zaštitne ograde i utabanih staza: Planina s koje se zimi spuštaju samo najhrabriji

Fanjinshan je mjesto gdje budisti traže prosvjetljenje, pa ne čudi što je velika turistička atrakcija unatoč zahtjevnosti terena. Do Fanjingshana, naime, vodi strm put s više od 8000 stepenica, a koje se u prosjeku mogu svladati za otprilike pet sati penjanja.

Srećom, za sve one koji nisu u top fizičkoj formi i nemaju previše slobodnog vremena na raspolaganju, tu je i žičara koja vas do vrha planine dovede za otprilike pola sata.


Fanjingshan je dio rezervata prirode još od 1978. godine, a rezervatom biosfere proglašen je osam godina nakon toga. To je područje zaštićeno zbog primitivne vegetacije, a sveukupno se prostire na 567 četvornih kilometara.

Aiguille du Midi - 5 Putovanja Most na krovu Europe koji godišnje posjeti pola milijuna ljudi

Regija je dom za 2000 različitih biljaka, ali i 19 ugroženih vrsta životinja. Zbog izoliranosti područja ovdje su se razvile brojne endemske vrste – od divovskog kineskog daždevnjaka do psolike vrste majmuna Starog svijeta.

U 2018. godini planina je stavljena i na popis Svjetske baštine UNESCO-a.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju