Magdalen Islands su malen arhipelag usred najvećeg svjetskog estuarija – zaljeva sv. Lovre u Kanadi. Iako su bliži otoku Princa Edwarda i Novoj Škotskoj, smatraju se sastavnim dijelom kanadske pokrajine Quebec. Sastoje se od osam većih i nekolicine manjih otoka.

Neočekivana pozicija otoka, plitka voda oko arhipelaga, nepredvidljive vremenske prilike kao i manjak svjetionika u 18. i 19. stoljeću bili su kobni za brojne brodove. Štoviše, pretpostavlja se da se ovdje u to vrijeme nasukalo od 500 do 1000 brodova koji su iz Kanade plovili za Europu, a samo tijekom jedne oluje potopljeno je 48 lađa. Prekrasna priroda Magdalenskih otoka Prekrasna priroda Magdalenskih otoka (Foto: Profimedia.hr)
Dobar dio posade je izgubio živote u ovom kutku svijeta, a najizdržljiviji i najsretniji su naselili otoke. Danas na Magdalenskim otocima uglavnom žive potomci preživjelih iz nekadašnjih brodoloma, a neki čak obitavaju u kućama koje su napravljene od drvenih dasaka s lađa i od drugih spašenih materijala.

Ostaci potopljenih brodova danas se mogu vidjeti i u podmorju arhipelaga.

Magdalen Islands se prostiru na oko 205 četvorna kilometara, te su dom za nešto više od 12.000 stanovnika.

I dok većinsko stanovništvo govori francuskim jezikom, na otocima se može naći i petstotinjak osoba kojima je engleski materinji jezik, a koji uglavnom potječu od preživjelih brodolomaca iz Engleske, Škotske i Irske.

Kako izgleda otočje Magdalen, otkrijte u našoj fotogaleriji. Neke kuće su napravljene od drvenih dasaka spašenih s nasukanih brodova Neke kuće su napravljene od drvenih dasaka spašenih s nasukanih brodova (Foto: Profimedia.hr)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju