Između plavih voda moćnog Dunava i Drave pronaći ćete zelena polja, zlatne vinograde i duboke hrastove šume. Dio Hrvatske koji je stao u prošlosti i živi svoju tradiciju sljubljenu u suživotu s prirodom.

Na krajnjem istoku Hrvatske nalazi se ovaj pretežito nizinski kraj, smješten između rijeka Dunava i Drave. Svojim položajem, prirodnim i kulturno povijesnim bogatstvom, Baranja je postala poznata po razvoju turizma i bogatih ponuda za svoje posjetitelje. U tako mističnu i posebnu Baranju, gosti dolaze zbog vrhunskog vina, ali i bogate baranjske gastronomije kako bi se upoznali sa njezinim znamenitostima, a nerijetko se događa da se vrate kako bi uživali u ljepoti, prirodi i ukusnoj hrani. Dnevna aktivnost u kombinaciji s kasnijim uživanjem u probranim okusima hrane i vina pokazala se kao savršena formula za privlačenje posjetitelja. A što ima boljeg od dobrog fiš paprikaša i čaše vina na kraju ionako zabavnog dana.

Baranja je netaknuta oaza mira u kojoj možete uživati kroz razne aktivnosti kojima ćete ojačati tijelo i duh. Off road vožnja quadovima, orijentacijske utrke, vožnje biciklom, hiking, paintball pa i pokoji zip line samo su maleni dio aktivnosti koje se ovdje nude. Da su bicikli važan dio njihove ponude govore i brojne biciklističke staze koje su prošarane kroz ravnicu ali i kroz mnogobrojne vinograde. Tamo možete stati, uživati u pogledu te se odmoriti s čašom dobrog vina – mada alkohol i bicikli nisu dobitna kombinacija, ali jedna čaša neće naškoditi.

Vožnja biciklom mogla bi vas odvesti i do jednog od brojnih baranjskih restorana. Stoljetna tradicionalna jela, poznata po jakim začinima i izdašnim porcijama jedan su od simbola lokalne gastronomije. Hrana je oduvijek bila važan dio dana baranjskih stanovnika. Tako će vam se svaka domaćica iz Baranje najprije pohvaliti svojim kulinarskim umijećima. Baranjski stol je uistinu bogat. Jutro započinje serviranjem mlijeka i mliječnih prerađevina poput vrhnja, maslaca i sira. Kravlji će sir redovito biti posut crvenom paprikom – neizostavnim začinom Baranje, te nadopunjen mesnim prerađevinama poput čvaraka, sušene slanine, kobasica i kulena. Kada bi se baranjska kuhinja morala sažeti u jednu rečenicu ona bi zasigurno glasila ovako: 'Baranjci volje ljuto. Otud i crvena paprika kako glavni začin svim jelima. Stavlja se u sve: kulen, gulaše, paprikaše, čobance… Razlog tomu vjerojatno je utjecaj mađarske i turske kuhinje. Zbog svoje crvene boje slavonski specijaliteti utoliko su živopisniji.'

Proizvodnja vina u Baranji višestoljetna je tradicija. Kontinentalni vinari Hrvatske, kao i oni primorski, zajedno čine entuzijastičnu skupinu zaljubljenika u vino te cijeli proces njegova nastajanja. Baranja ima idealne predispozicije za uzgoj grožđa i proizvodnju vina. Baranjska su se vina u prošlosti često nalazila na stolovima careva, a iz te tradicije potječu i današnji baranjski vinogradi. Kvaliteta i osebujnost okusa može se zahvaliti konstantnim eksperimentiranjem s novim sortama grožđa, ali najzastupljenije sorte su graševina, merlot, pinot bijeli, pinot sivi i rizling.

Sve u svemu Baranja je danas toliko posebna prvenstveno zbog toga što ovdje ljudi ljubomorno čuvaju svoje tajne, prvenstveno one o preživljavanju, o ljubavi i umiranju, hrani i vinima. Stoga uzmite svoje bicikle i pedalirajući istražite skrivene ljepote jednog od najljepših krajeva kontinentalne Hrvatske.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju