Najsjevernija etiopska regija Tigraj poznata je po neobičnim monolitnim crkvama koje su uklesane u vapnenačke stijene. Među njima, svakako je najspektakularnija Abuna Yemata Guh, koja se izdiže na 198 metara visine.

A do nje se stiže samo na jedan način – penjanjem. Pritom treba znati da ovdje nema zaštitnih ograda, užadi niti bilo kakve druge pomoći. Vjernici se penju samo nadahnuti željom da se pomole u etiopskoj crkvi i nazoče misi.

Uz to, potrebno je skinuti cipele, oprati noge i bosonogi krenuti na ovaj izazovan put koji može trajati i do dva sata. Taj put svaki dan već 47 godina prolazi glavni svećenik Gebre Rufael Asresseha. Uspon do crkve nije lak Uspon do crkve nije lak (Foto: Profimedia.hr)

Iako se zbog pozicije Abuna Yemata Guh smatra najopasnijom crkvom na svijetu, valja spomenuti da se nitko od svećenika nije ozlijedio uspinjujući se na stijenu.

Crkva je dobila ime prema jednom od devet originalnih svetaca – Abuni Yematu – koji ju je isklesao u 5. stoljeću. I dok jedni tvrde da je ova lokacija odabrana kako bi crkva bila bliže nebesima, drugi vjeruju da je s razlogom skrivena u stijenu od mogućih neprijatelja.

Pažnju posjetitelja posebno privlače zidovi crkve koje su ukrašene freskama, a koje su zahvaljujući toplom vremenu i manjku vlage ostale dobro sačuvane sve do današnjih dana.

Kako izgleda uspon u Abunu Yematu Guh pogledajte u našoj fotogaleriji, te u videu Great Big Storyja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju