Ne, ovdje zasigurno nećete pronaći InMusic, EXIT i slične, "normalne" festivale. Ovi su toliko neobični da za mnoge od njih vjerojatno nikad niste čuli, a ako uživate u "pomaknutim" stvarima, ovi festivali vjerojatno će vam se toliko svidjeti da ćete ih poželjeti čim prije posjetiti!

Festival blata (Južna Koreja)

Vrijeme održavanja: 21.-30. srpnja

"Blato svuda, svuda oko nas" može slobodno biti krilatica Boryeong festivala. Održava se na tri kilometra dugoj pješčanoj plaži na jugozapadu zemlje. Blato se smatra ljekovitim, tako da mnogo posjetitelja ovdje dolazi u blatne kupke i masaže, ali i na hrvanje u blatu.

Bacanje ovaca (Španjolska)

Vrijeme održavanja: 23. siječnja

Malo selo obilježava dan svetog Vincenta na zbilja neobičan način: bacanjem živih ovaca s crkve, koje onda hvata okupljeno mnoštvo. Ipak, prije nego počnete paničariti, recimo kako se prije 15 godina prestalo s bacanjem živih ovaca, jer se dogodilo nekoliko nezgoda…



Kotrljanje sira (Engleska)

Vrijeme održavanja: 29. svibnja

Na Cooperovom brdu u Gloucesterhireu održava se festival koji iz godine u godinu posjećuju deseci tisuća ljudi. Niz brdo se baci 4 kilograma težak sir kojeg natjecatelji pokušavaju uhvatiti, međutim, taj zadatak iznimno težak je s obzirom na to da je najveće izmjerena brzina sira jednom dostigla 113 kilometara na sat! Nije ni čudo da se ovdje svake godine događaju spektakularni padovi, a slomljenih kostiju ima u izobilju.

Festival tučnjave (Bolivija)
Vrijeme održavanja: 7. svibnja

Ovaj festival teško da se može svidjeti uvjerenim pacifistima. Naime, jednom godišnje stotine muškaraca u bolivijskom gradu Macha, nakon uživanja u domaćim alkoholnim pićima, izlaze na ulicu i započinju međusobne tučnjave. Bacaju se i kamenja, ali najčešće rade šake, a na festivalu, tijekom povijesti zabilježeno je i nekoliko smrtnih slučajeva. No, tko prođe bez ozbiljnijih ozljeda, poslije uživa u tradicionalnim plesovima, glazbi uživo i sličnom.



Festival preskakanja beba (Španjolska)

Vrijeme održavanja: 18. lipnja

Lud narod ti Španjolci, s obzirom na to da ovaj festival traje već duže od 400 godina. Naime, novorođenčad poredaju na ulicu, nakon čega ih preskoči čovjek obučen u žuto te na taj način djecu odriješi istočnog grijeha. Naravno, oslobađanje navedenog grijeha može se napraviti i krštenjem, ali lokalci ne odustaju od ove tradicije.

Festival bojanja tijela (Austrija)
Vrijeme održavanja: 28.-30. srpnja

"Body painting" prilično je popularan zadnjih nekoliko godina, a ono što umjetnici uspiju napraviti na tijelima, zbilja su prava pravcata remek djela. Ove godine festival slavi 20. obljetnicu, pa su najavljena razna čuda. S obzirom da se radi o Austriji, koga zanima, preporučamo izlet.



Festival nošenja supruga (Finska)

Vrijeme održavanja: 30. lipnja-1. srpnja

Muškarci nose svoje supruge, tj., preciznije rečeno, utrkuju se s njima! Postoji nekoliko tehnika nošenja bolje polovice, a nagrada za pobjednika je primamljiva. Naime, koliko vam je supruga teška, toliko litara piva dobivate!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju