Grad mačaka
. Gdje god da se okrenete, tu su mačke, polikromne, brončane, zlatne, skulpture na fontanama, u šarenim grafitima na zgradama…

A postoji čak i Muzej mačaka. Lokalna radiopostaja također se zove Mačka FM. Pa i sveučilište, I-CATS, što zapravo znači Međunarodni studij napredne tehnologije (International College of Advanced Technology). Riječ je o malezijskom gradu Kucingu, što na tom jeziku zapravo znači mačka.

Kucing - 2 Kucing - 2 (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Zašto je ovaj grad dobio ime po mačkama, osobito jer je riječ o području koje je inače poznato po majmunima? Više je teorija o tome. Prema jednoj teoriji, kada je Britanac James Brooke, prvi radža malezijske države Sarawak, stigao ovdje oko 1839. godine, u razgovoru sa stanovnikom pokazao je prema mjestu upitavši kako se zove. Stanovnik je zabunom, misleći da je pokazivao na mačku u prolazu, rekao Kucing te je mjesto tada dobilo taj naziv.

Prema drugoj teoriji, Kucing je ime dobio prema drveću koje je nekad raslo na tom području, a njegov plod bilo je voće koje se zvalo mačje oko. Još je jedna teorija da su stanovnici svom gradu ime nadjenuli kada su otkrili neobične kratkorepe mačke na obali rijeke Sarawak koja teče kroz grad.

Kucing - 3 Kucing - 3 (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Bilo kako bilo, mačke su obilježile ovaj grad u kojemu žive Malezijci, Kinezi, Indijci i razna lokalna plemena. A svi imaju neku poveznicu s mačkama. Primjerice, Kinezima je ona simbol dobre sreće. A svi ih stanovnici cijene jer "kontroliraju" glodavce.

Čak se prije 50-ak godina dogodilo i to da je lokalna vlast u svojoj borbi protiv komaraca i štakora, upotrijebivši prejake otrove, utjecala na smanjenje populacije mačaka, što je izazvalo veliku zabrinutost da se brojne ozbiljne bolesti zbog povećanja populacije štakora ne bi ubrzano počele prenositi. Stoga se krenulo u operaciju "Cat drop", u kojoj je britanska kraljevska avijacija spustila 14 tisuća mačaka u grad.

Osim mačaka, Kucing nudi i puno više. Turisti ovdje vole doći isprobavati lokalne specijalitete. Nezaobilazna postaja na putu je Nacionalni park Močvare Kucinga, Nacionalni park Bako, brojne džamije i drugi muzeji…

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju