Kupovina rajčica nerijetko je lutrija, ali ima nade čak i ako naiđete na plodove pune vode, plastične teksture i okusa. Nezrele rajčice nemaju dovoljno šećera ni kiseline pa ih je bolje sačuvati za kuhanje ili pečenje nego za salatu, a možete se poslužiti i nekim od trikova kuhara.

Spas je u ananasu

Sok od ananasa je prva pomoć za bezvezne rajčice. Narežite ih i prelijte sokom koji oponaša kiselost i slatkoću zrelih rajčica. Dozirajte ga polako, žlicu po žlicu, da ne završite s jelom koje podsjeća na piña coladu u tanjuru.

Konfitiranje 

Konfitiranje je kulinarska tehnika pripreme namirnica u masnoći na laganoj vatri ili umjerenoj temperaturi, a rajčicama će pružiti više slasti. Rajčice stavite u posudu za pečenje, izdašno ih prelijte maslinovim uljem i pospite solju i paprom.

Pecite ih na 170 Celzijevih stupnjeva otprilike sat vremena. Ako ulje počne ključati, smanjite temperaturu. Prema želji, dodajte i češnjeve češnjaka i mediteransko začinsko bilje. Konfitirane rajčice možete čuvati u staklenkama i dodati omiljenim umacima, salatama i sendvičima.

Ispod grilla

Pečenjem rajčica karamelizirat će se šećeri, a u ovom slučaju ne treba vam puno ulja. Pecite rajčice ispod rešetke u pećnici na visokoj temperaturi dok ne porumene i jednom ih okrenite.

Iz zamrzivača 

Kad se voće zamrzne, popucaju im stanične stijenke, zbog čega ono postaje sočnije kada se odmrzne (sjetite se teksture zagrijanog smrznutog bobičastog voća). Zamrznite problematične rajčice, zatim ih odmrznite i napravite umak.

Voda od rajčica

Kada kupite prave, zrele, sočne i mirisne rajčice, odvojite koju za pripremu vode pune arome i imajte je u rezervi za onaj lošiji scenarij, u kojem ste kupili rajčice bez mirisa i okusa. Za mirisnu vodu pripremite četiri velike rajčice i krastavac pa ih grubo narežite i izmiksajte sa žličicom soli u kašu. Stavite cjedilo na veliku zdjelu i obložite ga gazom pa unutra ubacite izmiskane rajčice.

Ostavite ih u hladnjaku da se cijede najmanje osam sati ili najviše jedan dan. Nakon toga tekućinu možete i zamrznuti u plastičnim čašicama ili posudicama za led. Želite li da voda bude bistra, nemojte pritiskati ni miješati pulpu. Mirisnu vodu čuvajte u hladnjaku do tri dana. Osim što je možete iskoristiti da oživite bezokusne rajčice, mirisnu vodu dodajte u koktele, umake i smoothieje.

"Nacionalno kulinarsko čudo": Portugalska gastro prevara koja je spašavala živote Alheira kobasica, Portugal - 1 Alheira kobasica, Portugal - 2 Alheira kobasica, Portugal - 3 +3 Alheira kobasica, Portugal - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju