• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #savjeti

O zimogroznom kvascu i drugim mukama: Zlata vrijedni savjeti za najbolje dizano tijesto – baš svaki put

Priča o dizanom tijestu priča je o o kvascima, malim ludim organizmima koji vole šećer i toplinu, ne vole sol i hladnoću, i ako se s njima sprijateljite - kegenda kaže da nikada nećete biti gladni.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 7.02.2024 14:48 komentari
viber Created with Sketch.
Dizano tijesto
Dizano tijesto (Foto:Shutterstock)

Dizano tijesto opći je bauk u kuhinji, a većina onih koji su se probali s njime izboriti i nekako i uspjeli pobijediti – ni sami nisu uvijek sigurni kako im je to uspjelo.

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Park Papuk - 5 Ogromna zabava! Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?

Mislimo da bi trebala postojati posebna kulinarska disciplina izrade dizanih tijesta, negdje na pola puta između magije i avanture, uz posebnu teorijsku potporu onima koji baš ne odustaju, pod nazivom: "Kako komunicirati s kvascima i što vam oni govore iza leđa".

Na svu sreću, dio onoga što kvasci govore uspjeli smo dešifrirati i dijelimo s vama u nadi da ćete nam se pridružiti u borbi i da se iz vaše kuhinje nikada više neće čuti: "Ne znam zašto nije uspjelo".

Toplina, toplina, toplina

Nismo se zanijeli u podnaslovu. Kako bi vam dizano tijesto uvijek ispalo dobro, važna je i temperatura sastojaka, temperatura prostorije u kojoj će se tijesto dizati, ali i temperatura mlijeka u kojem će se kvasac aktivirati – ili neće.

Za dobro dizano tijesto ključno je prije svega da ga radite sa sastojcima sobne temperature – izvadite ih iz hladnjaka najmanje sat vremena prije nego što ćete početi izrađivati tijesto.

Kvasac će proraditi kada ga zalijete zašećerenim mlijekom, ali ono ne smije biti ni hladno ni vruće nego mlako do toplo. Kvasci su živi i vrlo osjetljivi na hladnoću, pa je sva priča o toplini ovdje upravo zbog kvasca. Zato pazite da osim sastojaka i sve ostalo s čime kvasac dolazi u kontakt bude toplo – mnoge je odličnog rezultata koštala - hladna posuda u kojoj su mijesili tijesto.

Što kvasci vole?

Ili bolje, ´ajmo o onome što ne vole. Ne vole sol, pa pazite da vam sol nikada ne dođe u izravan kontakt s kvascem - usporiti će fermentaciju u tijesto vam se neće lijepo dići.

Kvasci se hrane šećerom zato u mlijeko kojim zalijevamo kvasac da proradi dodajemo i šećer. Kada se ta smjesa zapjeni znači da je kvasac aktiviran i da možete nastaviti s pripremom tijesta. A ako se kvasac preliven mlijekom nije zapjenio za 15-ak minuta, znači da nešto nije dobro s kemijom. Ili je kvasac mrtav jer predugo stoji ili je mlijeko pretoplo ili prehladno.

Pokušajte uvijek koristiti svježi kvasac i rezultati će biti bolji nego kada radite sa suhim. Mit je da je s njime teže raditi, sva mudrost je u tome da ga izmrvite. Ako kvasac ostavite da predugo radi u mlijeku, može se ukiseliti i onda vam se ni tijesto neće dići ni ispeći kako treba.

Kako umijesiti dobro tijesto?

Obično je sasvim dovoljno da slijedite recept, ali trik koji često ne piše, a vidjet će se na rezultatu je – prosijavanje brašna.

Kako mijesite tijesto također će utjecati na rezultat. Tradicionalni način izrade dizanih tijesta podrazumijevao je posebnu tehniku kojom se kuhačom ubacuje zrak u tijesto zbog čega kasnije bude rahlo, ali danas je puno jednostavnije to napraviti mikserom s nastavcima za dizanje tijesta, a rezultat će biti jednako dobar.

Za još rahlije tijesto, mlijeko iz recepta možete zamijeniti jogutom.

"I ostavite da se diže"

Mnoge su katastrofe nastupile nakon ovih riječi. Zapravo, tražili smo samo izgovor da se vratimo na priču o kvascu. Kvasac se diže tri puta.

Prvi put u mlijeku, drugi put kad se tijesto umijesi i kada ga službeno prema uputi u receptu "ostavite da se diže" i treći put kada se tijesto nakon prvog dizanja premijesi i oblikuje. Tijesto ostavite da se diže na toplom mjestu u posudi prekrivenoj vlažnom kuhinjskom krpom. Vrijeme dizanja ovisi o receptu, ali najčešće ćete pisati da se diže "dok mu se volumen ne udvostruči".

U toploj prostoriji to će se dogoditi za pola sata do sat vremena, ali ako vam se tijesto ne digne ni nakon dva sata – nešto nije dobro s kemijom. Ako je kvasac radio u prvom dizanju, vjerojatno je prehladno u prostoriji. Ovomu možete doskočiti tako da stavite posudu s tijestom blizu izvora topline, npr. radijatora, ali ne izravno na njega. Možete i zagrijati pećnicu na najniži temperaturu (40 stupnjeva) i staviti tijesto u nju, ali uz otvorena vrata.

Tada ćete oblikovati tijesto u oblik u kojem će se peći i ostaviti ga da se još jednom diže i da mu se još više poveća volumen. Ako nakon drugog dizanja tijesto dobije na volumenu, ali se smežura čim ga dotaknete, vjerojatno se "prediglo". Premijesite ga i ponovite drugo dizanje. Kad je drugo dizanje uspješno gotovo, stavite tijesto peći prema receptu.

 

 

  • #savjeti
  • #Recepti
  • #kako kuhati
  • #dizano tijesto
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Akustični fenomen u Tulsi centar svemira
Ludbreg je centar svijeta
Da prođete pored ovog mjesta ne biste ni znali da ste u centru svemira
Kolač od breskve i ricotte recept
Tako je sočan!
Najslasniji način da se pozdravite s ljetom: Recept za kolač s breskvama i sirom
Klet Kozjak u Zagorju: Savršeno odredište za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Idila!
Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Hotel Stanley u Coloradu, Isijavanje, Stephen King
250 eura na noć
Je li ovo samo dobar marketinški trik ili? Hotel u koji turisti dolaze kako bi "vidjeli" duhove
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Pokrovitelj Mastercard
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Snežana Radojičić u Putničkoj klasi: Oko svijeta na dva kotača
Ciklonomad
Obišla je svijet na dva kotača: Snežana Radojičić otkriva kako je godinama živjeti "na cesti"
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Bez kompliciranja
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Jednostavan recept
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Dva dana nakon je umrla
tuga u susjedstvu
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Umrla je dva dana poslije
U tijeku su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji
zločinačko udruženje
Velika akcija USKOK-a: Uhićenja na području jedne županije
Opasni orijentalni stršljen vratio se u Hrvatsku: Nemamo stručnjaka ni literature za tu vrstu
Aktivni u ovo doba godine
VIDEO Opasni insekt vratio se u Hrvatsku nakon 50 godina: Ubod izaziva brojne alergijske reakcije, pa i smrt
show
Kralj Charles prvi je britanski monarh na rimokatoličkom sprovodu u 400 godina
''Ovo je velik korak...''
Povijesni trenutak na tužnom ispraćaju! Kralj Charles prekršio stoljetnu tradiciju
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
Margot Robbie u neobičnoj haljini ukrala svu pozornost na crvenom tepihu
uže ne može biti!
Tijesni korzet stisnuo je atribute najpoznatije plavuše, a dramatični prorezi još su zanimljiviji
zdravlje
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Važna informacija
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Ne morate ga se odreći!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
zabava
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društven mreže
Zanimljivo
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društvene mreže
Bacanje buketa u Hercegovini odlučila odraditi u svoju korist!
Impresivno!
Bacanje buketa u Hercegovini odlučila odraditi u svoju korist!
Dodatna oprema automobila u Splitu nasmijala društvene mreže – pogledajte ovu kreaciju
Urnebesno
Dodatna oprema automobila u Splitu nasmijala društvene mreže – pogledajte ovu kreaciju
tech
Fascinantna sposobnost 17-godišnjakinje oduševila znanstvenike: Takvih je ljudi tek stotinjak na svijetu
Neki bi joj zavidjeli
U strahu da ne ispadne čudna samo je obitelji priznala što može. Znanstvenici oduševljeni: "Takvih ima samo 100"
Situacija nikad nije bila gora: Profesori tvrde kako su domaće zadaće izgubile svaki smisao
Što napraviti?!
Situacija nikad nije bila gora: Profesori tvrde kako su domaće zadaće izgubile svaki smisao
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Vrijeme radi svoje…
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
sport
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
TJEDAN NAKON POBJEDE
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Lamine Yamala
neugodno
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Lamine Yamala
Bobanovo zvono za uzbunu: Kako je moguće da u Dinamu to nisu vidjeli?
Komentar Ivice Mede
Bobanovo zvono za uzbunu: Kako je moguće da u Dinamu to nisu vidjeli?
tv
MasterChef: Kandidatkinja žiriju zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
ZANIMLJIVO!
Kandidatkinja žiriju MasterChefa zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
MasterChef: Instant burek? Izgleda da je i to moguće, a odsad će ga znati napraviti i chef Goran!
WOW!
Instant burek? Izgleda da je i to moguće, a odsad će ga znati napraviti i chef Goran!
U dobru i zlu: Svi dokazi govore protiv njega, ali hoće li sve priznati?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Svi dokazi govore protiv njega, ali hoće li sve priznati?
putovanja
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
novac
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Samo za imućne
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Oživljavanje Imunološkog: Priprema se natječaj za pogon u Rugvici vrijedan 40,8 milijuna eura
Lijekovi iz ljudske plazme
Oživljavanje Imunološkog: Priprema se natječaj za pogon u Rugvici vrijedan 40,8 milijuna eura
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
lifestyle
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Važna informacija
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
sve
Kralj Charles prvi je britanski monarh na rimokatoličkom sprovodu u 400 godina
''Ovo je velik korak...''
Povijesni trenutak na tužnom ispraćaju! Kralj Charles prekršio stoljetnu tradiciju
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Zašto je važno zagrijati pećnicu prije pečenja?
Često pitanje

Treba li baš uvijek zagrijati pećnicu prije pečenja? Jela kojima paše postupni rast temperature

Vrijeme i temperatura pečenja glavni su faktori koji utječu na teksturu i okus onoga što pečemo, pogotovo tijesta i kolača. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close