• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #savjeti

O zimogroznom kvascu i drugim mukama: Zlata vrijedni savjeti za najbolje dizano tijesto – baš svaki put

Priča o dizanom tijestu priča je o o kvascima, malim ludim organizmima koji vole šećer i toplinu, ne vole sol i hladnoću, i ako se s njima sprijateljite - kegenda kaže da nikada nećete biti gladni.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 7.02.2024 14:48 komentari
viber Created with Sketch.
Dizano tijesto
Dizano tijesto (Foto:Shutterstock)

Dizano tijesto opći je bauk u kuhinji, a većina onih koji su se probali s njime izboriti i nekako i uspjeli pobijediti – ni sami nisu uvijek sigurni kako im je to uspjelo.

U trendu Likeri - 5 Domaće i fino Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon Sokol kula - 1 Vrijedi posjetiti Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti Čokoladne kuglice s orasima Božanstveni okus Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu

Mislimo da bi trebala postojati posebna kulinarska disciplina izrade dizanih tijesta, negdje na pola puta između magije i avanture, uz posebnu teorijsku potporu onima koji baš ne odustaju, pod nazivom: "Kako komunicirati s kvascima i što vam oni govore iza leđa".

Na svu sreću, dio onoga što kvasci govore uspjeli smo dešifrirati i dijelimo s vama u nadi da ćete nam se pridružiti u borbi i da se iz vaše kuhinje nikada više neće čuti: "Ne znam zašto nije uspjelo".

Toplina, toplina, toplina

Nismo se zanijeli u podnaslovu. Kako bi vam dizano tijesto uvijek ispalo dobro, važna je i temperatura sastojaka, temperatura prostorije u kojoj će se tijesto dizati, ali i temperatura mlijeka u kojem će se kvasac aktivirati – ili neće.

Za dobro dizano tijesto ključno je prije svega da ga radite sa sastojcima sobne temperature – izvadite ih iz hladnjaka najmanje sat vremena prije nego što ćete početi izrađivati tijesto.

Kvasac će proraditi kada ga zalijete zašećerenim mlijekom, ali ono ne smije biti ni hladno ni vruće nego mlako do toplo. Kvasci su živi i vrlo osjetljivi na hladnoću, pa je sva priča o toplini ovdje upravo zbog kvasca. Zato pazite da osim sastojaka i sve ostalo s čime kvasac dolazi u kontakt bude toplo – mnoge je odličnog rezultata koštala - hladna posuda u kojoj su mijesili tijesto.

Što kvasci vole?

Ili bolje, ´ajmo o onome što ne vole. Ne vole sol, pa pazite da vam sol nikada ne dođe u izravan kontakt s kvascem - usporiti će fermentaciju u tijesto vam se neće lijepo dići.

Kvasci se hrane šećerom zato u mlijeko kojim zalijevamo kvasac da proradi dodajemo i šećer. Kada se ta smjesa zapjeni znači da je kvasac aktiviran i da možete nastaviti s pripremom tijesta. A ako se kvasac preliven mlijekom nije zapjenio za 15-ak minuta, znači da nešto nije dobro s kemijom. Ili je kvasac mrtav jer predugo stoji ili je mlijeko pretoplo ili prehladno.

Pokušajte uvijek koristiti svježi kvasac i rezultati će biti bolji nego kada radite sa suhim. Mit je da je s njime teže raditi, sva mudrost je u tome da ga izmrvite. Ako kvasac ostavite da predugo radi u mlijeku, može se ukiseliti i onda vam se ni tijesto neće dići ni ispeći kako treba.

Kako umijesiti dobro tijesto?

Obično je sasvim dovoljno da slijedite recept, ali trik koji često ne piše, a vidjet će se na rezultatu je – prosijavanje brašna.

Kako mijesite tijesto također će utjecati na rezultat. Tradicionalni način izrade dizanih tijesta podrazumijevao je posebnu tehniku kojom se kuhačom ubacuje zrak u tijesto zbog čega kasnije bude rahlo, ali danas je puno jednostavnije to napraviti mikserom s nastavcima za dizanje tijesta, a rezultat će biti jednako dobar.

Za još rahlije tijesto, mlijeko iz recepta možete zamijeniti jogutom.

"I ostavite da se diže"

Mnoge su katastrofe nastupile nakon ovih riječi. Zapravo, tražili smo samo izgovor da se vratimo na priču o kvascu. Kvasac se diže tri puta.

Prvi put u mlijeku, drugi put kad se tijesto umijesi i kada ga službeno prema uputi u receptu "ostavite da se diže" i treći put kada se tijesto nakon prvog dizanja premijesi i oblikuje. Tijesto ostavite da se diže na toplom mjestu u posudi prekrivenoj vlažnom kuhinjskom krpom. Vrijeme dizanja ovisi o receptu, ali najčešće ćete pisati da se diže "dok mu se volumen ne udvostruči".

U toploj prostoriji to će se dogoditi za pola sata do sat vremena, ali ako vam se tijesto ne digne ni nakon dva sata – nešto nije dobro s kemijom. Ako je kvasac radio u prvom dizanju, vjerojatno je prehladno u prostoriji. Ovomu možete doskočiti tako da stavite posudu s tijestom blizu izvora topline, npr. radijatora, ali ne izravno na njega. Možete i zagrijati pećnicu na najniži temperaturu (40 stupnjeva) i staviti tijesto u nju, ali uz otvorena vrata.

Tada ćete oblikovati tijesto u oblik u kojem će se peći i ostaviti ga da se još jednom diže i da mu se još više poveća volumen. Ako nakon drugog dizanja tijesto dobije na volumenu, ali se smežura čim ga dotaknete, vjerojatno se "prediglo". Premijesite ga i ponovite drugo dizanje. Kad je drugo dizanje uspješno gotovo, stavite tijesto peći prema receptu.

 

 

  • #savjeti
  • #Recepti
  • #kako kuhati
  • #dizano tijesto
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
Najbolji desert zagrebačkog Adventa? Torta s vrućom čokoladom o kojoj svi pričaju na Fuliranju
Gdje je Jura...
Najbolji desert zagrebačkog Adventa? Torta s vrućom čokoladom o kojoj svi pričaju na Fuliranju
Najljepša posveta Istri i teranu: Nova zvijezda koja mijenja budućnost hrvatskog vinarstva
Santa Lucia
Najljepša posveta Istri i teranu: Nova zvijezda koja mijenja budućnost hrvatskog vinarstva
Gdje klizati na otvorenom u Hrvatskoj 2025?
Ledena bajka
5 klizališta na otvorenom u Hrvatskoj koja obavezno treba isprobati u prosincu
Raskošan i lagano pripit: Jednostavan božićni kolač koji može stajati pola godine
Da bude na vrijeme
Raskošan i lagano pripit: Jednostavan božićni kolač koji može stajati pola godine
Recept za linzere koje mogu napraviti i oni koji nikad nisu ušli u kuhinju
Najslasniji kolačići
Recept za linzere koje mogu napraviti i oni koji nikad nisu ušli u kuhinju
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Čokoladne kuglice s orasima recept
Božanstveni okus
Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Vrijedi posjetiti
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Idila u Gorskom kotaru: Najljepši planinarski dom u Hrvatskoj
Nestvarno!
Idila u Gorskom kotaru: Planinarski dom kakav ćete teško naći bilo gdje u svijetu

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Japan tvrdi da s kineskog nosača zrakoplova nastavljaju intenzivne zračne operacije
KINA I JAPAN
Sukob se pogoršava: "To signalizira potencijalni napad"
Snažan potres pogodio Japan!
Oglasila se premijerka
Snažan potres pogodio Japan, osjetio se i u Rusiji: Izdano upozorenje, cunami pogodio dijelove zemlje, evakuacija u tijeku
Orban poslao zastrašujuće upozorenje: "Bruxelles se priprema za rat s Rusijom. Već je određen i datum"
Šokirao objavom
Orban tvrdi: "Bruxelles se priprema za rat s Rusijom. Već je određen i datum"
show
Marko Perković Thompson najavio koncert u Poreču
fanovi oduševljeni!
Thompson najavio novi koncert, sam je objavio vijest: ''Bilo je i vrijeme...''
Tko je supruga Davora Gobca?
samozatajna plavuša
Tko je supruga Davora Gobca? Nekad je i sama punila pozornice, no onda se povukla iz javnosti
Intervju s Ivančicom Pahor
''nakon niza pretraga...''
Naša bivša misica boluje od karcinoma: ''Tijelo je slalo signale...''
zdravlje
Kako izgubiti 5 kg hodanjem? Ovo je plan koji stvarno djeluje
Ne morate se iscrpljivati treninzima
Kako izgubiti 5 kg hodanjem? Ovo je plan koji stvarno djeluje
Prvi simptomi bolesti bubrega: 11 znakova da ne rade kako treba
Mnogi je imaju, a ne znaju
Prvi simptomi bolesti bubrega: 11 znakova da ne rade kako treba
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Piše liječnik
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
zabava
Ovako se Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Urnebesno
Ovako Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Reakcije gostiju su sve
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
tech
Ukrajinci sada imaju širok raspon oružja dugog dometa za napade duboko u ruski teritorij
Neprestano razvijaju nova rješenja
Ukrajinci sada imaju širok raspon oružja dugog dometa za napade duboko u ruski teritorij
Ove dvije generacije sve češće obolijevaju od rijetkog oblika raka čiji se simptomi lako mogu krivo interpretirati
Novo istraživanje upozorava
Ove dvije generacije sve češće obolijevaju od rijetkog oblika raka čiji se simptomi lako mogu krivo interpretirati
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
sport
Ivan Leko postao trener Club Bruggea
IZ VEDRA NEBA
Ivan Leko iznenada osvanuo na novom poslu, već u srijedu čeka ga Arsenal u Ligi prvaka
Baturina ostaje u Italiji: Englezi pokušali, odgovor stigao ekspresno
Javlja Fabrizio
Neočekivana ponuda za Baturinu iz Premier lige: Odgovor iz Italije sve je iznenadio
VIDEO Slučajno mobitelom snimio Vuškovićev gol života, pogledajte ovo!
strašan gol!
VIDEO Slučajno mobitelom snimio Vuškovićev gol života, pogledajte ovo!
tv
Kumovi: Spavat će s njom - ipak je to najbolja opcija
KUMOVI
Spavat će s njom - ipak je to najbolja opcija
U dobru i zlu: Nakon ovakve poruke neće ostati ravnodušna
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Nakon ovakve poruke neće ostati ravnodušna
U dobru i zlu: Možda im se na kraju sreća i osmjehne - ipak su oni Sriće
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Možda im se na kraju sreća i osmjehne - ipak su oni Sriće
putovanja
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Čokoladne kuglice s orasima recept
Božanstveni okus
Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Vrijedi posjetiti
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
novac
Martina Ćustić stvorila kremu kako bi pomogla svojoj kćeri: "Ovo je moj doprinos svima koji se bore sa sličnim tegobama“
Inspirativna priča
Martina Ćustić stvorila kremu kako bi pomogla svojoj kćeri: "Ovo je moj doprinos svima koji se bore sa sličnim tegobama“
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Austrijski milijarder i bivši vlasnik Pornhuba zainteresiran za imovinu Lukoila
neočekivan kupac
Austrijski milijarder i bivši vlasnik Pornhuba zainteresiran za imovinu Lukoila
lifestyle
Ženski parfemi koji se sviđaju (gotovo) svima, idealna su opcija i za poklon
OMILJENI SU
15 parfema koji se sviđaju (gotovo) svima, idealna su opcija i za poklon
Popis recepata za kolače s orasima
Omiljeni sastojak
Za vas smo pripremile popis od 17 fantastičnih recepata za kolače s orasima
Laura Gnjatović u bundi i trapericama na zagrebačkoj špici
I raskošna bunda
Laura Gnjatović: Uske traperice i ženstvene čizme nepogrešiva su kombinacija za zagrebačku špicu
sve
Ovako se Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Urnebesno
Ovako Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Ženski parfemi koji se sviđaju (gotovo) svima, idealna su opcija i za poklon
OMILJENI SU
15 parfema koji se sviđaju (gotovo) svima, idealna su opcija i za poklon
Popis recepata za kolače s orasima
Omiljeni sastojak
Za vas smo pripremile popis od 17 fantastičnih recepata za kolače s orasima
Sarma
Smotajte je

Ne možete pogriješiti: Sarma za koju će vas svi tražiti recept i repete

Kakva bi to bila zima bez sarme? Isprobajte ovaj tradicionalni recept, koji je toliko jednostavan da s njim ne možete pogriješiti. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close