Iako je većina predano vježbala čitav prosinac na zabavama i domjencima, božićni ručak ipak je tradicionalno ostavio i negativnih tragova na one manje spremne. Bol u želucu, kao i osjećaj da ćete se raspuknuti, česte su teme prvog radnog dana nakon blagdana. S obzirom na to da smo obavili tek prvi dio jedenja i da nas za koji dan čeka sličan scenarij, dijelimo s vama nekoliko jednostavnih kućnih lijekova koji će vas spasiti.

Težina u želucu nastaje od kombinacije prebrzog, prečestog i pretjeranog jedenja, osobito teške, slatke i začinjene hrane uz - najčešće - dugo sjedenje. Na portalu www.krenizdravo.hr pronašli smo pregršt dobrih savjeta kako se riješiti težine u želucu, a osobito nam se sviđaju jednostavni kućni pripravci s prirodnim sastojcima koje već imate kod kuće.

Ostale savjete za ublažavanje posljedica blagdanskog prejedanja potražite na ovom linku. I spremni dočekajte novu godinu.

1. Jabučni ocat i soda bikarbona

Ocat povećava osjećaj sitosti i pomaže u normalnom radu probave, pa je čest sastojak kućnih lijekova za probavne tegobe. Soda bikarbona je vrlo efikasna kod žgaravice, pa kada spojite ova dva sastojka, dobivate pravi 2 u 1 eliksir. Napitak se pije nakon jela.

Recept: Stavite pola čajne žličice sode bikarbone i jednu čajnu žličicu jabučnog octa  u malo više od pola čaše vode. Dobro izmiješajte i odmah popijte. Napitak možete zasladiti s malo meda za bolji okus. 

2. Limunada s kurkumom

Svježi sok limuna blagotvorno će djelovati na vaš želudac, a kajenski papar i kurkuma potaknut će jetru da počisti vaš organizam, pa će ovaj napitak dobro doći svakome tko pati od žgaravice, boli u želucu ili nadutosti. I ovaj napitak poslužite nakon jela.

Recept: U čašu tople vode s limunovim sokom dodajte prstohvat kajenskog papra i prstohvat kurkume, promiješajte i popijte. 

3. Čaj od komorača

Sjemenke komorača donose trenutno olakšanje kod mučnine i grčeva u želucu, a ako ih ne volite žvakati, vrlo jednostavno možete napraviti čaj. Pijte ga tri puta dnevno, pola sata prije jela.

Recept: U šalicu prokuhane vruće vode dodate jednu čajnu žličicu sjemenki komorača. Poklopite i ostavite 8 do 10 minuta pa procijedite. 

4. Aperitiv od đumbira

Čudotvorni korijen đumbira jedan je od najučinkovitijih kućnih lijekova, između ostalog i za želučane tegobe. Potiče metabolizam i detoksikaciju organizma. Ovaj žestoki ayurvedski aperitiv najbolje je popiti prije obroka.

Recept: U sokovniku iscijedite sok od svježeg korijena đumbira (količinu prilagodite svojim potrebama). U jednakom omjeru izmiješajte sok đumbira s medom. Po želji dodajte prstohvat crnog papra.

5. Napitak od riže

Tekućina od riže smatra jednim od najboljih domaćih lijekova za želučane tegobe, a uz to i pročišćava tijelo. Sigurno ste se nekada tijekom života susreli s ovim efikasnim iako malo bljutavim "lijekom". Topli napitak pijuckajte pomalo tijekom dana.

Recept: Skuhajte rižu, maknite lonac s vatre, poklopite i pustite da odstoji 3 do 5 minuta. Procijedite vodu od kuhanja u termosicu. 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju