Borovnice su mnogima najdraže bobičasto voće i tijekom sezone nalazimo ih u raznim desertima i napitcima, a ništa ih manje ne volimo vidjeti i same.

Borovnice su izuzetno bogate bogate vitaminima C, B6 i K, mineralima i antioksidansima, a njihove dobrobiti za zdravlje ne stanu na kratki popis. Najvažniji je spoj u borovnicama flavonoid antocijanin, koji im i daje prepoznatljivu boju, a odgovoran je i za brojne pozitivne učinke koje borovnice imaju na zdravlje.

Borovnice sadrže željezo, fosfor, kalcij, magnezij, mangan, cink i vitamin K, koji su važni za zdravlje i čvrstoću kostiju. Bogate su vitaminom C, koji je bitan za sintezu kolagena u organizmu. Bogate su kalijem, kalcijem i magnezijem, a ne sadrže natrij, pa su dobre za regulaciju tlaka i za snižavanje visokog tlaka, kao i za regulaciju glukoze u krvi.

Smanjuju rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara, snižavaju razinu kolesterola u krvi i imaju snažno antioksidativno djelovanje. Navodno pomažu u borbi s Alzheimerovom bolešću i imaju dobar učinak protiv mentalnog i kognitivnog propadanja. Uz sve to, savršenog su okusa, a još i povećavaju osjećaj sitosti.

Kako čuvati svježe borovnice?

U narodu je općepoznato da se borovnice, kao uostalom i drugo bobičasto voće, ne peru unaprijed jer se tako brže kvare, nego tek neposredno prije konzumacije.

Većinu smo godine osuđeni na smrznuto bobičasto voće, pa tako i borovnice, stoga ljeti, kad mu je sezona, želimo što više uživati u svježem okusu tog sezonskog voća. Ali kako najdulje očuvati svježinu ukusnim bobicama? Svježe borovnice u hladnjaku će moći preživjeti do dva tjedna, ali samo ako ih pohranite na ispravan način.

Borovnice Borovnice (Foto: Shutterstock)

Na internetu ćete pronaći bezbroj savjeta kako zapravo skladištiti borovnice, a mi smo iscrpnom analizom i promatranjem stanja u vlastitim hladnjacima usustavili dobivene rezultate.

Ukratko – možete kupovati ovakve i onakve posudice, ispirati zrno po zrno različitim otopinama, odrediti točno mjesto u hladnjaku koje ih najdulje održava svježim… ali na kraju se sve svodi na jednostavan zaključak: dulje će ostati svježe ako ih držite u hermetički zatvorenoj posudi. Zrak će napraviti više štete nego što ikoja tradicionalna ili moderna metoda ispiranja ili skladištenja može pomoći. I naravno, ako ste ih odlučili ispirati – dobro ih osušite prije skladištenja.

Za štrebere, najbolje je spojiti tri metode koje "rade", a ovo je kratki postupak:

1. Napravite tekućinu za ispiranje. Pomiješajte 3 šalice vode na šalicu octa, dodajte 2 čajne žličice soli i u toj otopini kratko isperite borovnice. Nemojte ih dugo držati namočene da ocat ne prodre u njih.

2. Dobro osušite borovnice papirnatim ručnikom i preberite da ne ostane niti jedna pokvarena ili zgnječena.

3. Na dno posude koja se može hermetički zatvoriti stavite papirnati ubrus i rasporedite borovnice u jednom sloju. Stavite ubrus i na vrh pa ponavljajte dok ne potrošite sve borovnice.


Na ovaj način borovnice će ostati svježe puna dva tjedna. A ako ih kanite potrošiti prije, bez brige – i u plastičnim kutijama s rupama za zrak, kako se zapakirane najčešće mogu kupiti u supermarketima, trajat će i do 10 dana.

Zagorci u Zagrebu: Nova trgovina zdrave hrane u koju se ide po vrhunski, med, ulje, ali i fantastične sibirske borovnice Zagorci - 8 Zagorci - 6 Zagorci - 5 +5 Zagorci - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju