Ono što su za nas jela poput apšmalcanih mahuna ili kruha sa svinjskom masti i mljevenom paprikom (ili šećerom), Nijemcima su eier in senfsosse – ili jaja u umaku od senfa.
Riječ je o tradicionalnom jelu koje potječe iz vremena kad su se cijenili jednostavni, domaći recepti – često se pripremalo u bivšoj Istočnoj Njemačkoj (DDR) zbog svoje jednostavnosti i pristupačnih sastojaka.
Senf-jaja su posebno bila popularna u regijama poput Saske, Tiringije i Brandenburga, gdje su se posluživala i u školskim kuhinjama.
Osnova umaka je jednostavna zaprška – priprema se od maslaca, brašna i mlijeka, a zatim se dodaju senf i začini: sol, papar, šećer ili med i malo limunovog soka po ukusu. Možete koristiti bilo koji senf koji vam se sviđa – ako volite ljuti, koristite njega, a ako vam više odgovara slatki, onda odaberite takav.
Jaja u senfu - sastojci:
- 4 jaja
- 30 g maslaca
- 1 žlica brašna
- 500 ml mlijeka
- 5 žlica senfa
- med
- limunov sok
- sol, papar
Jaja u senfu - priprema:
- Skuhajte jaja tako da žumanjak ostane blago mekan.
- U lončiću otopite maslac, dodajte brašno i promiješajte, a zatim dodajte malo mlijeka i miješajte dok ne postane glatko. Nastavite postupno dodavati mlijeko, stalno miješajući kako ne bi nastale grudice.
- Maknite umak s vatre i umiješajte senf. Dodajte sol, papar te po potrebi med ili šećer i limunov sok ili ocat prema vlastitom ukusu. Poslužite s rižom ili krumpirom.
Istina o popularnom začinu: Mislimo da kupujemo "pravu stvar", ali većinom se radi o lažnjaku