U mnoštvu namirnica i dodataka prehrani koji se reklamiraju kao superhrana ponekad nije lako odabrati – ni zbog cijene, a ni zbog brojnih artikala koji se preporučuju. Dan bi bio prekratak da unesemo sve što godi našem organizmu, pa je prilikom slaganja popisa za kupovinu najbolje voditi se pravilom da je raznovrsna i neprocesuirana hrana zdrav odabir.

Masna, slatka ili kalorična hrana također može biti zdrava, ali s njome ne treba pretjerivati. Srećom, postoje namirnice s kojima ne možemo pogriješiti ako ih jedemo svakodnevno – pod uvjetom da su kvalitetne i da im poznajemo podrijetlo, odnosno da smo sigurni kako ne obiluju pesticidima. Kao dodatna sigurnost može poslužiti namakanje voća i povrća u mješavini sode bikarbone, octa i vode kako bi se uklonile štetne kemikalije.

Zeleni čaj

Superhrana koja je zapravo superpiće ima pregršt antioksidansa koji djeluju kao čistači organizma od slobodnih radikala. Zeleni čaj ubrzava metabolizam pa je koristan i ako želimo skinuti koji kilogram. Na pozamašnom popisu dobrobiti koje donosi, zeleni čaj blagotvorno djeluje na srce i krvne žile, mozak, probavu, a osim toga jača imunitet, smiruje i pomaže u borbi protiv karijesa.

Jogurt

Jogurt se smatra superhranom jer služi kao izvor proteina, kalcija, kao i dobrih bakterija koje poboljšavaju probavu i imunitet. No nisu svi jogurti isti pa valja birati one sa živim kulturama te izbjegavati dodane šećere. Najbolji je odabir domaći kefir, a poželite li ga zasladiti, pomiješajte ga s voćem ili medom.

Jabuke

Ne kaže se samo tako da jabuka na dan tjera doktora van. Uključite li jabuke na svakodnevni jelovnik, napravit ćete uslugu svojem srcu i krvnim žilama. Zahvaljujući obilju vlakana jabuke mogu pomoći i u snižavanju kolesterola, kao i održati zdravlje crijeva, smanjiti rizik od upala i ojačati kosti. Birajte jabuke koje nisu špricane, a ako nemate izbora, radije im ogulite koru.

Bobičasto voće

Šumske bobice slatkiši su iz prirode i odlična alternativa nezdravim desertima kad uhvati kriza za slatkim. Flavonoidi, antioksidativni spojevi koji djeluju protiv staničnih oštećenja, pomažu očuvati zdravlje srca, živčanog sustava i mozga. Stoga iskoristite sezonu jagoda, malina, borovnica, kupina i ribiza jer će vas opskrbiti potrebnim vitaminima i mineralima te vlaknima.

Naranče

Čaša cijeđenog soka od naranče na dan zdrava je navika jer ćete organizmu pružiti željno očekivani vitamin C koji igra važnu ulogu u izgradnji i obnovi tkiva. Naranče jačaju imunitet kako ne bismo bili podložni bolestima i prehladama, blagotvorni antioksidansi smanjuju opasnost od oštećenja kože, vitamin B6 koristan je u regulaciji krvnog tlaka, a vlakna će držati šećer pod kontrolom.

Zobene pahuljice

Zob je vrlo bogata vlaknima i proteinima, ali može sadržavati gluten, pa je prije kupnje dobro provjeriti deklaraciju. Topiva vlakna snižavaju kolesterol, a netopiva pokreću probavu, sprječavaju zatvor i poboljšavaju zdravlje crijeva. Osim toga, zobene su pahuljice riznica željeza i kalcija, vitamina B i E te magnezija. Zobenoj kaši dodajte zdrave dodatke poput jogurta, orašastih plodova, sjemenki, voća, cimeta ili kurkume, a možete je i pripremiti večer prije pa ostaviti da stoji preko noći.

Brokula

Brokula se s punim pravom smatra jednom od najzdravijih namirnica. Razlog tome je čitav spektar vitamina i minerala koje u sebi čuva. Vitamin C iz brokule pobrinut će se za dobar imunitet, vitamin K čuva kosti, a ostali nutrijenti pomoći će u detoksikaciji te sprječavanju upalnih procesa i zaštititi nas od opasnih bolesti. Čudesna brokula snižava rizik od raka, visokog tlaka i bolesti kostiju te poboljšava probavu i čuva zdravlje očiju.

Orašasti plodovi

Ako niste alergični na orašaste plodove, šaka na dan tih nutritivno bogatih i ukusnih grickalica pruža proteine, vlakna, zdrave masnoće, antiokisdanse i vitamin E. Budući da su kalorični, potrebno je pripaziti jer lako možemo pretjerati s količinama. Kako biste držali kolesterol pod kontrolom i učinili uslugu srcu, birajte raznovrsne orašaste plodove (bademe, lješnjake, orahe, indijske oraščiće, pinjole i dr.) koje možete iskoristiti za pripremu namaza, zdravih slastica ili salata.

Mrkva

Na štapiće narezana mrkva odlična je grickalica koja će nas zasititi i pomoći u obnavljanju stanica i detoksikaciji te zaštititi oči, jetru i pluća. Jedemo li je redovito, mrkva može smanjiti rizik od raka i moždanog udara. Prilikom kupnje dajte prednost mrkvi koja ima što tamniju boju, najbolje iz ekološkog uzgoja. Iskoristite je sirovu za pripremu zdravih sokova i smoothieja ili je kratko pirjajte, kuhajte i pecite.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju