Ne znam kako vi, ali ja jedva čekam da kidnem nekuda pa makar to bilo samo na jedan dan. I dok jedni laprdaju da odmor nije odmor ako ne traje barem 10 dana ja ne razmišljam tako. Meni je dovoljno da se izgubim negdje u vremenu i prostoru samo kako bih promijenio okolinu i klimu, pa makar to značilo izgubiti se u Lendavi (op. a. jako mali grad u ionako jako maloj Sloveniji).

Ponekad se zato zna dogoditi da odlutam i do malo udaljenijih gradova tipa Budimpešte ili Bratislave. Dobro, nisu sad to neke enormne udaljenosti, ali ipak ima nekoliko sati 'drndanja' automobilom. Dovoljno da mozak dobije osjećaj dalekog putovanja. Još kad netko od frendova vozi, a ja mogu mirno spavati na zadnjem sjedištu. I što onda očekivati od 24 sata u Bratislavi? Ajmo krenuti redom.



Bratislava je glavni grad Slovačke koji se doslovno nalazi na tromeđi granica Austrije, Slovačke i Mađarske. Prema zadnjem popisu stanovništva, ima tek nešto manje od 420 tisuća stanovnika, što ga čini relativno malim glavnim gradom neke europske države. Udaljenost od Zagreba do Bratislave je 420 kilometara lagane vožnje autocestom kroz Austriju, otprilike 4 sata. No, ako vas više veseli vožnja lokalnim cestama onda možete autocestom do Goričana te se u Mađarskoj skinete na izlazu Nagykanizsa i pratite državnu cestu E65 koja vas, preko Zalaegerszega i Szombathelya vodi sve do Mađarsko/Slovačke granice. U trenutku nakon prelaska granice državna cesta dovest će vas do autoceste E58 koja vas onda vodi sve do Bratislave.

Najveća turistička atrakcija Bratislave je strogi centar grada do kojeg se može doći automobilom, ali se po njemu ne može voziti istim. Parking u Bratislavi naplaćuje se svakodnevno od 8 do 16 sati, osim nedjelje i praznika.

Ako ste kavopija kavu možete popiti u svakom kafiću kojih, hvala bogu, ima na svakom uglu. No ako više volite provoditi vrijeme uz dugi doručak onda je moja preporuka da sjednete u jedan od kafića koje se nalaze u shoping centru Eurovea. Eurovea je najveći shoping centar u Bratislavi koji se nalazi na samoj obali Dunava. Nakon što ste dobro doručkovali moja preporuka je da uzmete kavu za van i uputite se šetnicom koja će vas dovesti do centra grada. Imajte na umu da je parking u Eurovei besplatan prva 3 sata, a nakon toga se naplaćuje, ali ipak znatno manje nego kod nas, otprilike nekih 5 kn po satu.

Sad kada ste siti, najbolje bi bilo da se prvo uputite u razgledavanje tvrđave koja se nalazi na malenom brdu iznad grada. Lagano je za doći pješice, a pogled koji se pruža na grad je nezaboravan. Povijest ove utvrde seže sve do 10. stoljeća, a moja preporuka je da ga posjetite još dok možete jer sam tijekom zadnjeg boravka u Bratislavi dobio informaciju da postaje predsjednička palača. Još uvijek mi nije jasno zašto, pošto predsjednik ima poprilično impozantnu građevinu za boravak tek nekoliko stotina metara van strogog centra grada. Ali ajde, valjda on za zašto će zatvoriti ovaj dragulj u kruni grada.

 

Nakon razgledavanja grada i Dunava iz ptičje perspektive, vrijeme bi bilo da se spustite u centar i krenete u istraživanje. Lagana šetnja gradom i ljepote će se otkrivati same od sebe. S ove strane ući ćete u grad kroz staru utvrdu zvanu Mihaelov toranj, koja je jedina očuvana utvrda od nekadašnjeg obrambenog sustava. Unutar tog tornja, na cesti, nalazi se mesingasti krug, odnosno nulti kilometar od kojeg su točno izračunate udaljenosti za 29 gradova.

Spuštajući se po ulici doći ćete do Glavnog trga kojeg krasi Maksimilijanova fontana. Odat ću vam jednu tajnu, na vrhu te fontane nalazi se kip koji se, legenda kaže, na prelasku u novu godinu okrene na drugu stranu pozdravljajući time junake koji su branili grad. Na trgu se isto tako nalazi i Stara vijećnica u kojoj se danas nalazi najstariji slovački muzej. Ulaz u muzej naplaćuje se 7 eura po osobi, a bome se ima što i za vidjeti. Bratislava je poznata i po nekoliko crkava, a najpoznatija od njih svakako je Plava crkva koja je svoje ime dobila, pogađate, po boji fasade. Najstarija je franjevačka crkva iz 13. stoljeća bogato urešena freskama i slikama.

Ako Bratislavu posjetite tijekom ljeta uputite se na kupanje u obližnje jezero koje doslovno vrvi kupačima. Jezero je najpoznatije kupalište, ali mnogi ga pamte zbog činjenice da se u njega srušio putnički avion, nakon što su mu otkazali motori. Jezero je danas prepuno sadržaja. Od uređenih plaža do iznajmljivanja skutera, naravno ništa besplatno, ali ipak znatno jeftinije nego na Jadranu. Ulaz na jezero naplaćuje se 5 eura, dok je parking 2 eura za cijeli dan.

Nakon kupanja red je za večeru. Iskoristite priliku i uputite se u jedan od tradicionalnih slovačkih pubova. Ja svaki put idem u Slovakia pub. Ovaj najveći pub u Bratislavi nalazi se u samom centru grada, točnije u ulici Obchodna 62. Pub se rasprostire na oko 400 kvadrata, a sastoji se od 5 zasebnih tematskih prostorija koje su posvećene svaka drugom razdoblju slovačke povijesti. Ovdje se poslužuje tradicionalna hrana, većina od koje se uzgoji na organskoj farmi koja je u vlasništvu tvrtke koja je vlasnik i samog puba. Oni sami peku svoj kruh, rade svoju tjesteninu, uzgajaju krumpir, meso. Ma sve osim riže.

Savjetujem da večeru započnete juhom od češnjaka koja se poslužuje u cijelom kruhu. To je nešto prefino i nema tih riječi kojima se može opisati rapsodija okusa u ustima. Za glavno jelo možete birati između ribe, svinjetine, piletine i ovčetine. Svatko po svom ukusu. Mi uvijek, ovisno o tome koliko nas ima, uzmemo platu za dvije osobe na kojoj se nalazi nekoliko vrsta mesa s raznim prilozima – 'Slovenska misa pre 2 oseby'. Vjerujte mi, porcija je dovoljna za tri, a ne za dvije osobe. Sve to skupa zalijte njihovim pivom pod nazivom 'Dobre pifko', iako je jedno od jeftinijih u ponudi što se mene tiče definitivno je najbolje.

Nakon što ste se dobro najeli uputite se natrag u centar grada i pridružite se nekim od mnogih turista te s njima provedite ludu noć. Posebnost centra grada, posebice u ljetnim mjesecima, je to što u uske ulice uspijevaju ugurati cijele terase. Zbog toga ja imam dojam da se nalazim u nekom gradu kraj obale, samo mi fale galebovi i to bi bilo to. Zadnji put završio sam na jednoj od tih terasa s Australcima i natjecao se tko može prije popiti kriglu pive. Ne, nisam pobijedio, ali sam se ipak jako dobro zabavio.

Sve u svemu, Bratislava je maleni grad s tako velikim potencijalom da se to ne može ukratko opisati. Jednodnevni izlet u ovaj grad savršeni je bijeg od stvarnosti i odlično punjenje baterija. Samo trebate skupiti društvo, posebno onog jednog koji neće piti nego voziti, malo hrabrosti, par eura i put ove povijesne prijestolnice koja će vas oduševiti.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju