U Čakovcu se opako dobro kuha već neko vrijeme, a u posljednjoj u nizu gurmanskih večeri u Mundoaki chefu Marku Palfiju pridružio se Mate Janković. Tekućim pitanjima pozabavila se pivovara i točionica The Garden Brewery koja je brojne sljedbenike stekla na zagrebačkom Žitnjaku, a zasluženo mjesto za ljubitelje piva konačno dobiva i Čakovec.

Odlučite li se na izlet iz Zagreba i popijete li "pokoju previše", na raspolaganju je novi hotel Castellum - business&city break. Prvi hotel visoke kategorije zaokružuje priču o Čakovcu koju polako, ali sigurno usvajaju posjetitelji iz Zagreba, ali i susjedi preko granice.

Suradnja Suradnja (Foto: NB)

"Smisao suradnje s Gardenom i Castellumom jest stvaranje scene i destinacije. Čakovec je dosad bio dosta zapostavljen po pitanju turizma, ali smatram da s novim hotelom, Gardenovom ponudom piva i raznih glazbenih evenata, kao i našom hranom imamo što ponuditi. Ono što želimo predstaviti Zagrebu, ali i šire, jest opcija vikenda u Čakovcu, gdje sad postoje svi elementi za uživanje.

Žele od pijetla i piva Žele od pijetla i piva (Foto: NB)

Mundoaka Čakovec prebacuje se u potpunosti lokalnom i sezonskom međimurskom kuhanju, ali s modernim tehnikama i twistom. Znači, Mala hiža za 21 stoljeće i novu generaciju foodieja. Garden je izvrsna opcija za noćni život s barom, 14 vrsta točene craft pive i super hranom za "šeranje", a Castellum nudi kvalitetan smještaj i ima sve uvjete za bicikliste. Dakle ideja je trijumvirat kvalitete za novo najdraže izletište Zagrepčana“, ispričao nam je vrsni chef Marko Palfi.

Samo domaće Samo domaće (Foto: NB)

Gastronomski rock 'n' roll krenuo je pozdravom iz kuhinje. Tostirani sourdough, mast i čvarci mangalice s pimenton paprikom, ukiseljenom ljutikom i cvijetom medvjeđeg luka bili su uvod u gozbu od piva i hmelja.

Nakon svinjice stigao je pijetao, naravno u kombinaciji s pivom. Coq au bierre žele. Dakle, žele od pijetla i piva s komadima mesa i mrkve, majonezom od bučina ulja i sjemenki, uljem fermentiranog čilija i medvjeđeg luka s krastavcem ukiseljenim u jabučnom soku, octu i kopru te svinjskim cracklingom s prahom fermentiranog luka. Sve to popratio je craft Pilsner. Lagani i osvježavajući klasik Gardenova je verzija njemačkog Pilsnera u kojem se koristi isključivo ječmeni slad. Bistar i pitak, bio je odlična protuteža velikodušnom pijetlu.

Raviol s krvavicama Raviol s krvavicama (Foto: NB)

Čurka Mangalice iz šume poslužena je uz Citrus IPA, klasik obogaćen narančom, grejpom i limetom. Tropske note i intenzivne arome podružile su se s krvavicom koja je bila glavni lik jela čije je kvalitete istaknuo Mate Janković. Iskoristio ju je za nadjev raviola, kao i crumble za završni touch. Gorkaste zelene senzacije ne bi bilo bez Palfijeve supruge koja je nabrala bljušt i divlji hmelj za veloute. Kao jestivi ukras našli su se i ukiseljeni pupoljci medvjeđeg luka.

Mundoaka - 9 Mundoaka - 9 (Foto: NB)

Otkošteno dinstano pa pečeno pureće krilo, restani krumpir s maslačkom, jus od tartufa i puretine te ukiseljena rotkvica jelo je kojeg su bila puna usta hvale. Restani krumpir i osvježavajuće rotkvice neumorno su prikupljali lovorike. Baš kao i zlatni, gorkasti te pomalo tropski Pale Ale punog okusa.

> 5 razloga zašto posjetiti predivno Međimurje

U narednom slijedu zamijenio ga je Indian Pale Ale u kombinacijom s pačjim prsima i tekućim lješnjakom kojeg bismo mirne duše mogli pojesti iz velike staklenke na žlicu. Prema mišljenju mnogih, dobitna kombinacija večeri "podebljana je" karameliziranim celerom te povrćem na aromatiziranom smeđem maslacu.

Desert Desert (Foto: NB)

Čokoladni stout došao je kako mu i priliči, u ljubičastoj limenci Garden Breweryja. Arome kave i čokolade, burbona i tamne karamele ispreplitale su se s mousseom, bananom, jestivim cvijećem… Svakim zalogajem mislima smo otputovali na livadu od čokolade u slatkom snu.

Široki osmjesi gostiju i kuhara i slučajnim prolaznicima bi otkrili da se radilo o večeri za pamćenje, a to je potvrdio i chef Janković.

"Sretan sam jer su gosti glasni, što znači da je večera uspjela. Ako se razgovor ne čuje, hrana se potiho komentira, što nije dobar znak. Volim kuhati s Palfijem jer se odlično razumijemo. Tu nema borbe ega, nego čista kreativa“, dojmovima je zaokružio večer Mate Janković.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju