Španjolska nisu samo Barcelona i Madrid, već i mnoga drugi poznati i manji poznati gradovi. Punkufer je izabrao neke od njih, ovaj put bez Barcelone i Madrida, te vam ih odlučio pobliže predstaviti!

Besalu, Katalonija

Jedan od najljepših srednjovjekovnih gradova Španjolske imao je izuzetno značenje u vremenu radnog srednjeg vijeka. Danas povijesne zgrade svjedoče o prekrasnoj katalonskoj srednjovjekovnoj arhitekturi i privlače mnogobrojne goste. Vjerojatno najpoznatiji spomenici su crkva Sant Pere (11. st.) i most (12. st.) preko rijeke Fluvie.

Cudillero, Asturija

Maleno, ali pitoreskno selo na sjevernoj obali Španjolske navodno su osnovali ni manje ni više nego Vikinzi! Povijesno uske ulice nude dolaske do mnogih čistina s kojih puca pogled na Atlantski ocean, a o povijesti govore mnoge zgrade, poput crkve iz 16. stoljeća i svjetionika.

Cordoba, Andaluzija

Smještena na jugu zemlje i prebogata poviješću. A kako i ne bi bila kad su je osnovali Rimljani u 2. stoljeću prije nove ere. Kroz povijest prošle je kroz brojne turbulencije, jer su je kasnije zauzeli i Muslimani, te je u gradu vidljiv i njihov utjecaj. Povijesnu jezgru grada zaštitio je UNESCO.

Oviedo, Asturija

Grad je nastao u 8. stoljeću a još uvijek ima čudesne povijesne crkve, samostane, fontane i druge zgrade. Glavni grad Asturije, Oviedo, zaštićen je od strane UNESCO – a i jedna je od najpopularnijih španjolskih turističkih destinacija.



Sevilla, Andaluzija

U ovom gradu najvažnija građevina je Alcazar. Riječ je o kraljevskoj palači koja je prvenstvo bila maurska utvrda, a unutar nje ćete naći kraljevske vrtove, utvrde, katedralu. Naravno, i ova divota se nalazi pod zaštitom UNESCO – a, a ako ste više tip od hrane, ovaj grad nudi i nebrojene tapas barove koji nikog neće razočarati…

Casares, Andaluzija

Još uvijek ostajemo u Andaluziji, ali selimo do grada u kojem se navodno liječio i Gaj Julije Cezar. Najljepša stvar u gradu je dvorac koji su sagradili Mauri u 12. stoljeću, a arapski i kršćanski utjecaj vidljiv je na arhitekturi grada. Kad jednom dođete, oduševiti će vas bjelina kuća!

 

A photo posted by Juan Carlos (@juancaboli1) on


Granada, Andaluzija

I ovdje je najpoznatija znamenitost palača, i to Alhambra, koju su podigli posljednji muslimanski vladari Španjolske. Danas je ona jedno od top turističkih odredišta u Španjolskoj, a to nije ni čudo kad je Alhambra doslovno mali grad s obzirom na sav sadržaj. Uz Alhambru, valja još vidjeti i palaču Generalife.

Ronda, Malaga

Povijesni grad sagrađen je na brdu, na 750 metara nadmorske površine. Rijeka Guadalevin prolazi gradom i dijeli ga na dva dijela, a voda koja stoljećima prolazi napravila je 100 metara dugi kanjon El Tajo. Grad su voljeli i poznati, tako da us ovdje odmor provodili Orson Welles i Ernest Hemingway.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju