Dobro, dobro, ne morate se odmah prepasti! Turisti će ovdje uvijek biti dobrodošli, ali domaće stanovništvo ih sve teže i teže podnosi! Unatoč tome što grad itekako zaradi i praktički živi od turizma, Venecijanci su se pobunili i kažu kako je 20-ak milijuna turista godišnje u njihovom grad jednostavno – previše!

Ona je romantična, magična i sjajna! Ona je grad sagrađen na kanalima! Koliko je veličanstvena govori i izreka francuskog kralja Henrija III.: 'Da nisam kralj Francuske, bio bih građanin Venecije'.
Znaju i Venecijanci koliko je grad poseban, pa su se upravo nedavno pobunili izašavši na ulice grada s ogromnim kuferima i torbama. Ulice su na taj način djelomično i blokirali, a sve kako bi upozorili na horde turista koje svake godine posjećuju ovaj grad. Objasnili su i da im je praktički nemoguće postalo odlaziti na posao, u slučaju da još uvijek rade negdje na području Venecije.



Grad je poznat po svojim gondolama, kanalima, karnevalu, prekrasnim crkvama i divnim trgovima. Uostalom, nije ni čudno kako i neke gradove nazivaju 'Venecijama Sjevera' i slično. Svaki dan u grad prosječno stigne 60 tisuća turista, a broj lokalaca koji žive baš na području grada je 55 tisuća.

'Mi smo vjerojatno posljednja generacija koja je proživjela dio života u Veneciji kao pravom gradu, gdje je pronaći kuću i posao bila normalna stvar i šetati ulicama nešto svakodnevno i uobičajeno, dok danas za tako nešto morate biti superheroj' – jedan je od komentara s Facebooka iz Grupe 90, koja je organizirala prosvjed.



Organizatori prosvjeda kažu kako građani Venecije žele samo normalne cijene stanarine i režija, poslove koji će im omogućiti život u gradu i pristup javnim servisima koje imaju stanovnici u ostalim gradovima.

Traže drukčiju politiku grada prema turistima, ne da dođu na par sati i odu, već da ostanu par dana i na taj način povećaju primanja lokalnih hotela i restorana. Kako će se na kraju cijela ova 'gužva' rasplesti, ostaje tek da vidimo.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju