1. Banane su klonirane

Postoje tisuće vrsta divljih banana. No, jeste li znali kako je 99% banana iz vašeg dućana genetski gotovo identično - radi se o sorti Cavendish. Izvorne banane bile su sorta Michel Gros, koja je trebala imati bolji okus. Ipak, tu sortu je napala bolest i gotovo je uništila, tako da danas vladaju Cavendishice, gotovo jednake jedna drugoj!

2. Mogle bi nestati u svakom trenutku
Žalosno, ali istinito! Ista bolest, tj. gljivica koja je uništila Michela Grosa mogla bi uništiti i ostale banane. Sorta Cavendish nalazi se pod stalnom opasnošću od uništenja. Sve što je potrebno jest - epidemija. No, ako se to i dogodi, vjerujemo kako će kloniranje opet napraviti svoje.


3. Banane su - bobičasto voće
Gledano s botaničkog aspekta, banana je bobičasto voće. Ovo objašnjava zašto je i sredina banane slična kiviju. Naime, oboje su klasificirani kao bobičasto voće. Još čudnije, čak i stablo banane nije zapravo stablo, već biljka! Ah, doista su čudne te banane!

4. Banane rastu i na Islandu

Da, dobro ste pročitali - one ne rastu samo u džunglama, već ih možete naći i u zemlji vatre i leda. Iako su tropska vrsta voća, Island je prepun geotermalne energije tako da banane mogu uspijevati u domovima i staklenicima. Zahvaljujući tome, Islanđani proizvedu dovoljno banana za vlastite potrebe, tako da ih ne moraju uopće uvoziti.


5. Banana pomaže pri depresiji

Prema nedavnom istraživanju napravljenom među ljudima koji pate od depresije, mnogi od njih osjećali su se mnogo bolje nakon što su pojeli bananu. Razlog tomu je što banana sadrži tryptophan, vrstu bjelančevine koju naše tijelo pretvara u serotonin. A kao što je poznato, serotonin djeluje opuštajuće i poboljšava raspoloženje.
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju